Fajitas met Iberico ribfingers

In samenwerking met

Fajitas met Iberico ribfingers

Deze fajitas zijn een beetje pittig maar de gegrilde groenten geven de juiste balans. Door de groenten ziet het er in ieder geval heel zonnig uit. Deze manier van bereiden is ook de snelste manier om spareribs vlees te bereiden. Binnen het uur staan deze fajitas op tafel.

Natuurlijk is het vlees in de fajitas belangrijk maar zonder gegrilde groenten is het geen fajita. Traditioneel is dat paprika en ui. Wij gooien er nu wat champignons doorheen omdat we die nog hadden liggen. De champignons nemen heel makkelijk de marinade op waardoor het kleine smaakbommetjes worden.

Heb je nog andere groenten liggen zoals courgette of aubergine dan gooi je die er ook gewoon doorheen. Officieel is het dan geen fajita meer maar wij zijn niet van de smaakpolitie.

Voor deze fajitas gebruiken wij Iberico ribfingers. Officieel zijn fajitas gemaakt met de ongewenste delen vlees die na de slacht van de koe overbleven. Dat was over het algemeen de skirtsteak.

Wij hebben besloten dat spareribs van oorsprong ook niet heel erg gewild waren vandaar de keuze voor ribfingers. Het is het vlees dat zich tussen de ribben van het varken bevindt. In dit geval dus van een Iberico varken.

De ribfingers hebben we op zogenaamde taartroosters gelegd die een fijner rooster hebben dan de roosters van je barbecue. Zo ben je er zeker van dat ze niet tussen de spijltjes vallen.

Omdat we deze fajitas maken op de Weber SmokeFire Stealth is er plaats voor verschillende soorten accessoires. Voor de groenten plaatsen we de grillkorf. De grillkorf zorgt voor genoeg directe hitte om de groenten te voorzien van een mooi grillrandje zonder dat je bang hoeft te zijn dat alles op de bodem van de barbecue belandt.

De SmokeFire heeft een ventilator die de as uit de vuurkamer blaast. Deze blaast naar rechts waardoor er aan de rechterkant meer directe hitte komt. Daar kan je goed gebruik van maken door daar de groenten te grillen.

Na 3 kwartier halen we de ribfingers door een donkere melasse. Melasse is een bijproduct van de productie van suiker. Na het inkoken van suikerbieten wordt de kristalsuiker verwijdert en blijft er een stroperige melasse over. Hoe vaker de melasse wordt ingekookt hoe donkerder hij wordt en ook wordt de stroop steeds minder zoet.

Deze donkere melasse wordt veel gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld ontbijtkoek. Melasse is te vinden in natuurwinkels en de toko. Melasse is ook nog eens gezond voor je. Het is minder zoet als suiker maar de smaak is veel dieper. Er zit veel ijzer in en het schijnt goed te zijn voor je spijsvertering en haargroei. Dat laatste hadden we eerder moeten weten.

Dit zijn onze fajitas met gerookte Iberico ribfingers. We serveren ze met limoensap, verse koriander en sour cream. Ga jij deze fajitas ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

 • 2 tl zeezout
 • 2 tl bastred suiker
 • 2 tl paprika poeder
 • 2 tl chipotle poeder
 • 1 tl zwarte peper

De groenten

 • 3 x Paprika
 • 2 x Witte ui
 • 10 Champignons

Voor de marinade

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Mix de ingrediënten voor de dry rub en strooi dit over de ribfingers. Zorg dat de rub gelijkmatig verdeelt wordt.
 2. Snij de paprika’s en ui in reepjes en de champignons in vieren. Mix de marinade en schenk dit over de gesneden groenten. Mix dit goed door elkaar.
 3. Bereid een barbecue voor met indirecte temperatuur van 140ºC en wat rookhout. Leg de ribfingers op het rooster en laat ze 3 kwartier met gesloten deksel roken.
 4. Gril de gemarineerde groenten boven directe hitte tot ze wat zachter zijn geworden en hier en daar een grillrandje hebben.
 5. Na 3 kwartier roken smeer je de gerookte ribfingers in met de melasse en laat je ze nog 10 minuten liggen tot de saus plakkerig is geworden.
 6. Snij dan de ribfingers in kleinere stukken en leg deze samen met de gegrilde groenten op een tortilla.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook