Fajitas van de grillplaat

In samenwerking met

Fajitas van de grillplaat

Fajitas is een tex-mex gerecht dat als streetfood tijdens de lunch gegeten wordt. De hoofd ingredienten zijn rundvlees of kip en gegrilde groenten die je dan verpakt in een tortilla. Wij hebben geweldige fajitas gemaakt op onze Grillrost grillplaat met skirtsteak.

Wat is skirtsteak?

Skirtsteak is de Amerikaanse naam voor een mooi dun stuk vlees uit de flank van de koe richting de borst. Bavette is in principe hetzelfde vlees maar zit weer meer naar achter. Het vlees is redelijk taai omdat het echt werkvlees is maar het heeft daarom wel een intense rundvleessmaak.

In Nederland verdwijnt dit deel van de koe in het gehakt en dat is erg jammer. Natuurlijk krijg je wel heel erg lekker gehakt maar dit mooie vlees verdient beter. Vandaar dat je deze steak veel terugziet in de Mexicaanse keuken. Het is namelijk geweldig vlees om op hoge hitte snel te grillen en dan medium rare te eten.

Welk hout gebruik je voor de grillplaat?

We krijgen regelmatig de vraag wat voor hout we gebruiken om onze grillplaat op te stoken. Dat is gemengd gedroogd haardhout. Dit kan je werkelijk overal vinden op pallet, per kuub in zakken of in kleinere zakken bij de bouwmarkt. Het hout heeft een vochtpercentage van onder de 20% en is veilig om te gebruiken. Dat is belangrijk want er zijn genoeg houtsoorten die niet gezond zijn om te gebruiken.

Hoe stook je de grillplaat op?

Wij maken in het midden eerst een klein brandje met wat wokkels en aanmaakhout. Als dit lekker brand dan stapelen we steeds dikkere blokken totdat we een mooie hoeveelheid gloeiende embers hebben. Deze mixen we met wat houtskool om de temperatuur stabiel te houden.

Dan schuiven we de gloeiende embers onder 1 kant van de grillplaat zodat we verschillende hittezones krijgen. Op deze manier kunnen we op verschillende temperaturen grillen. Daarna is het zaak dat je zo nu en dan een nieuw blok hout voert.

Als de grillplaat op temperatuur is dan stort je aan de koelere kant de groenten. Deze bestrooi je met de fajitakruiden en blijf je omscheppen tot de groenten zacht zijn en hier en daar een grillrandje hebben.

Als de groenten naar je zin zijn dan schuif je ze naar een nog koelere kant of naar de rand van de grillplaat. Zo kan je ze warm houden terwijl je de skirtsteak gaat grillen.

Omdat skirtsteak een dun en taai stuk vlees is willen we hem grillen op het heetse deel van de grillplaat. Zo kan je snel een prachtige korst krijgen zonder dat je de binnenkant te ver doorgaart. Dit vlees eet je namelijk niet verder dan medium-rare.

Om ervoor te zorgen dat het vlees daarna niet te taai is om te eten snijden we het haaks op de draad. Vlees is een verzameling spieren. De richting waarin die spieren lopen noemen we de draad. Bij een skirtsteak zijn de spieren zo grof en dik dat je de draad makkelijk ziet lopen.

Snij je nu het vlees in dunne reepjes haaks op de spierrichting dan snij je dus die spieren in kleine stukjes die je heel makkelijk kunt kauwen. Zo wordt ook zo’n taai stuk werkvlees heel mals.

Als het vlees en de groenten klaar zijn dan mag je de fajitas gaan maken. We warmen een tortilla op de grillplaat en dan beleggen we deze met de reepjes skirtsteak, de groenten, stukjes feta, misschien wat verse koriander als je dat lekker vindt en fajitasaus. Dit wil je toch meteen opeten of niet dan?

Ga jij deze fajitas ook maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 1 kilo skirtsteak
 • Olijfolie
 • Plak feta
 • Verse koriander
 • Kleine tortillas

Voor de fajita kruiden

 • 3 el paprikapoeder
 • 3 el komijn
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1,5 tl uiengranulaat
 • 1,5 tl zeezout
 • 1 tl zwarte peper
 • 1/4 tl cayenne peper

Voor de fajita saus

 • 2 el van de fajita kruiden
 • Sap van 1 limoen
 • 2 el olijfolie
 • 1 el honing

Voor de groenten

 • 1 Grote ui
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 100 gram Champignons
 • 1 el van de fajita kruiden
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Mix de ingredienten voor de fajita kruiden en snij de groenten in reepjes
 2. Verwijder het harde vet aan de buitenkant van de skirtsteak en bestrooi het vlees aan beide kanten met een dun laagje van de fajita kruiden. Laat dit in de koelkast intrekken.
 3. Maak de saus door alle ingrediënten in een schaaltje te doen en goed te roeren
 4. Bereid een grillplaat voor met een middelmatige hitte en giet daar een beetje olijfolie over
 5. Stort de groenten op de plaat en bestrooi met een eetlepel van de fajita kruiden. Gril de groenten tot ze zacht zijn en hier en daar een mooi grillrandje hebben.
 6. Gril de skirtsteak aan beide kanten tot er zich een mooie korst vormt. Laat hem dan 5 minuten rusten.
 7. Volg de lijnen die door het vlees ziet lopen en snij haaks daarop de steak in reepjes.
 8. Beleg de tortilla met het vlees, de groenten, wat kruimels feta, de saus en verse koriander.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook