In English

Feeststol van de barbecue

Recept van Thijs BBQ
Feeststol van de barbecue

Met Kerst en Pasen hoort er een feeststol op tafel te staan. Dan noemen we het een kerststol of paasstol. En hoe leuk is het als je die zelf hebt gemaakt in de barbecue. Heel moeilijk is het niet, het kost alleen wat tijd. Thijs heeft namelijk niet alleen het deeg zelf gemaakt, maar ook het amandelspijs.

Maar als je dan een plak van je zelfgemaakte feeststol besmeert met een dikke laag roomboter dan weet je waarom je het hebt gemaakt. Maak er meteen twee want je buren die vers brood hebben geroken willen ook een stuk.

Als je blanke amandelen gebruikt, dan kun je de volgende alinea overslaan. Heb je amandelen met vlies in huis gehaald dan moet je dat vlies eerst verwijderen voordat je er spijs van kunt maken. Om dit vlies te verwijderen breng je een pan met water aan de kook en doe dan de amandelen er in. Na twee minuten scheppen we met de schuimspaan de pan leeg. De amandelen gaan direct in een schaal met ijskoud water. Hierna is het vrij eenvoudig om het vlies er af te wrijven.

We gaan nu met het deeg verder. In een grote kom gaan we de bloem, roomboter (in dobbelsteentjes gesneden), losgeklopt ei, witte basterdsuiker, water, zout en gist door elkaar mengen. Zorg dat het zout en het gist in het begin ver van elkaar liggen. Als deze namelijk direct met elkaar in contact komen, dan zal het zout de gistcellen vernietigen en dit zal de gisting dus beperken.

Het mengen van het deeg zal al snel overgaan in het echt kneden van het deeg. Gebruik hierbij met name de handpalmen, waarbij je continue het deel van je af duwt. Het kneden zal minstens 10 tot 15 minuten duren. Dit is van belang om te zorgen dat de bloem al het vocht goed heeft opgenomen en de gluten hun werking kunnen doen.

Wel de rozijnen in warm water en hak de noten tot de gewenste grootte. Het deeg delen we in tweeën en rollen beide delen enigszins plat. Op één helft leggen we alle rozijnen en noten, om vervolgens de andere helft van het deeg er op te leggen.

Vouw het deeg nu dubbel, duw het met je handpalm van je af, vouw het dubbel, duw het van je af enzovoorts. Doe dit totdat alle rozijnen en noten mooi door het deeg zijn verdeeld. Doe dit niet langer dan nodig en verdeel het deeg dan in twee gelijke bollen. Iedere bol gaat in een licht bebloemde schaal (om plakken te voorkomen) met vershoudfolie er over. Het deeg mag nu voor 15 minuten kort rijzen op kamertemperatuur.

Na deze eerste rijzing rol je het deeg plat tot een ovaal. De twee korte zijdes vouw je naar binnen zodat er een trapezium ontstaat. We gaan het deeg op spanning brengen door de hoeken van de trapezium ook naar binnen te vouwen. Als het goed is, is het nu al weer een deegbal geworden die je in twee handen kan nemen. Zorg dat de naden aan de onderzijde zitten en bol het deeg lichtjes op alsof je twee sokken tot een bolletje vouwt! Doe dit met beide deegballen en leg ze terug in hun schaal , dek ze af en laat ze weer 15 minuten rijzen.

Na de tweede rijzing rollen we ieder deeg tot een cirkel. De gemaakte amandelspijs delen we in tweeën en rollen er twee staven van die ruim binnen de deegcirkels blijven. Vouw het deeg met de staaf spijs er in dubbel en druk de randen goed aan. Smeer de bovenkanten van beide stollen in met los geklopt ei en laat de stollen weer afgedekt een uur rijzen. Ongeveer een kwartier voor het einde van het rijzen mag je de barbecue aansteken.

Als de barbecue een stabiele temperatuur heeft van 200ºC dan mag de stol op de pizzasteen. Sluit het deksel en wacht 25 minuten voordat je gaat kijken hoe de stol er uitziet. Als de stol er uitziet als op bovenstaande foto dan check je de gaarheid door een satéprikker in het brood te prikken. Komt deze er schoon uit dan is de stol klaar.

In de tussentijd kunnen we twee klontjes roomboter laten smelten in een pannetje. Deze gesmolten roomboter gebruik we om de stol mee in te kwasten, zodat de poedersuiker mooi op de kerststol blijft zitten.

Daarnaast kun je ook met de neus omhoog de baklucht gaan opsnuiven in de tuin. Vraag meteen de buren of vrienden om een bakkie te komen doen, want deze stol wil je met liefde delen (zeker in kersttijd).

Ga jij deze feeststol maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @thijsbbq zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Amandelspijs

 • 150 gram ongebrande amandelen
 • 150 gram kristalsuiker
 • Een halve geraspte citroen
 • 1 ei

Deeg

 • 350 gram bloem
 • 25 gram verse gist of 7 gram instant gist
 • 2 eieren
 • 35 gram witte basterdsuiker
 • 7 gram zout
 • 60 gram roomboter
 • 180 ml lauw water
 • 210 gram gewelde rozijnen
 • 40 gram ongebrande amandelen
 • 40 gram ongebrande walnoten
 • Poedersuiker
 • Gesmolten boter
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

Bereiding amandelspijs

 1. Maal de blanke amandelen in de keukenmachine, blender of koffiemolen. Maal vervolgens de kristalsuiker mee en voeg de citroenrasp toe.
 2. Voeg een losgeklopt ei toe en kneed het geheel tot spijs.
 3. Maak van de spijs een bal en verpak het in vershoudfolie.
 4. Daarna laat je het opstijven in de koelkast.

Bereiding van het deeg

 1. Wel de rozijnen in warm water en hak de noten fijn.
 2. Meng in een kom de bloem, roomboter, losgeklopt ei, witte basterdsuiker, water, gist en zout en kneed dit zo’n vijtien minuten tot het deeg niet meer plakt. Deel het deeg daarna in tweeën en rol er twee ovale plakken van.
 3. Hak de amandelen en walnoten grof fijn.
 4. Stort op één van de helften de rozijnen en noten. Leg hier bovenop de ander deeghelft. Druk dit aan, vouw dubbel, duw aan. Herhaal dit tot alles goed gemengd is.
 5. Maak van het gemengde deeg twee bollen en leg deze 15 minuten in een afgedekte schaal.
 6. Rol van een deegbal een ovaal en vouw de korte zijdes naar binnen, zodat een trapezium ontstaat. Vouw vervolgens de hoeken naar binnen.
 7. Breng spanning op de ontstane deegbal door deze in twee handen naar binnen te bollen (zoals je twee sokken in elkaar vouwt om op te bergen). Laat de bol weer 15 minuten rijzen in afgedekte schalen.
 8. Rol van iedere deegbal een schijf. Deel het amandelspijs in tweeën en rol van ieder een staaf die je op de schijf deeg legt.
 9. Vouw het deeg over de spijs zodat de kerststol ontstaat en druk de randen aan.
 10. Smeer ieder brood in met een los geklopt ei en laat ze voor een uur afgedekt rijzen.
 11. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 200ºC en een pizzasteen. Leg het deeg op de steen en sluit het deksel
 12. Na een half uur is de stol goudbruin en mag je hem uit de barbecue halen.
 13. Smeer de stol in met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook