Franse kip van het spit met aardappeltjes

In samenwerking met

Franse kip van het spit met aardappeltjes

Op elke Franse markt aan de kust verkopen ze gegrilde kippen met aardappeltjes. Als je op tijd bent dan zie je ze nog hangen aan het spit. Wij pikten er op vakantie regelmatig eentje mee en thuis begonnen we ze te missen.

Elke poelier heeft natuurlijk zijn eigen geheime recept maar de smaken blijven allemaal heel simpel. Dit is onze variant op die Franse kip van het spit.

Om de smaak goed in het vlees te laten trekken moet het onder de huid aangebracht worden. Waar de kop van de kip ooit gezeten heeft kan je makkelijk bij het borstvlees komen. Met een scherp mes snij je makkelijk de huid los van het vlees. Het gaat alleen om een eerste kleine snee aan het begin.

Daarna duw je de rest van de huid heel makkelijk los terwijl je de dry rub er induwt. Bij de poten maak je een kleine snee zodat je hetzelfde kunt doen. Bij de vleugels strooi je de dryrub enkel op de huid.

Na de dryrub zet je de kip onafgedekt in de koelkast. Wij plaatsten de kippen op een taartrooster met een vel aluminiumfolie eronder. Het zout trekt nu in het vlees en zorgt ervoor dat het vocht in de kip beter vastgehouden wordt. Zo blijft hij langer sappig.

het zout op de huid zal de huid droger maken waardoor het tijdens het grillen deze makkelijker krokant wordt en niet rubberachtig.

Wij zijn ons erg bewust dat we vaker dan normaal barbecueën. Bij ons staat zeker 3 keer in de week de barbecue aan. Over het algemeen komen er alleen maar lekkere luchten uit de barbecue maar ook wel eens wat rook en daar zouden de buren last van kunnen hebben.

Om klachten voor te zijn gaat er regelmatig wat over de schutting. Op deze gasbarbecue van Weber is er ruimte genoeg voor meerdere kippen dus gaat er ook één op voor de buren.

De kip moet op ongeveer 200ºC indirect gegrild worden. Omdat deze Weber Genesis EPX-435 4 branders heeft zetten we de twee buitenste branders op de laagste stand aan. Dat is genoeg.

na een half uur gaat onder elke kip een bak met halve krieltjes. De bedoeling is dat het vet van de kip zorgt voor extra smaak in de aardappeltjes. Hou het deksel zoveel mogelijk gesloten maar probeer wel elk kwartier de aardappeltjes even om te scheppen.

na een uur of anderhalf is de kip klaar. We gaan voor een kerntemperatuur van ongeveer 70ºC in de borst en 85ºC in de poten. De aardappeltjes zijn dan ook goudbruin. Zijn ze nog niet helemaal naar je zin dan stook je de barbecue nog even op terwijl je de kip laat rusten.

Ga jij deze Franse kip aan het spit ook maken, laat het dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dryrub (ruim genoeg voor 2 kippen)

Voor de aardappeltjes

  • 500 gram krieltjes
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten voor de dry rub en strooi een dunne laag op en onder de huid van de kip. Laat de kip zo een nachtje onafgedekt in de koelkast liggen.
  2. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 180ºC.
  3. Rijg de kip aan het spit en plaats hem in de barbecue en sluit het deksel.
  4. Snij de krieltjes doormidden en schenk wat olijfolie over ze heen en bestrooi zie dan met peper en zout.
  5. Plaats de aardappeltjes na een half uur in een schaal onder de kip en sluit dan weer het deksel.
  6. Roer elke 10 minuten de aardappeltjes door elkaar en sluit dan meteen weer het deksel.
  7. De kip is klaar als de poten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 85ºC.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook