Gegrilde kersen salsa

Gegrilde kersen salsa

Deze gegrilde kersen salsa is zoet, pittig en niet zo raar als het lijkt. De zoete kersen werken heel goed in een salsa en door ze te grillen haal je smaken naar boven die je niet verwacht. Deze salsa smaakt goed bij vis, gamba’s of bij een Mexicaans vlees gerecht.

Wij zijn gek op salsa en maken graag verschillende soorten. De meeste die we maken zijn niet de moeite van het vermelden waard maar deze kersen salsa vonden we zo goed gelukt dat we dat graag willen delen. Wil je niet de extra smaak van de barbecue of heb je geen tijd dan kan je ook alles rauw bij elkaar gooien.

ontpitte-kersenKersen ontpit je heel makkelijk door de kers rondom in te snijden tot aan de pit. Daarna draai je beide helften van elkaar en wip je de pit eruit met hetzelfde mes.

halveer-de-limoen-en-de-ui.Halveer de limoen, ui en laat de Jalapeno’s heel. Wij sneden hier kop en kont van de ui maar het is beter dat je de steel er aan laat. Dan blijft de ui heel op de barbecue. Het kontje kan je er daarna nog afsnijden.

grillen-van-ui-limoen-en-jalapenoDe ui gril je tot er rondom wat grilstrepen ontstaan. De Jalapeno mag hier en daar wat zwart worden en de limoen schroei je bijna dicht. Alles krijgt zo een extra smaak die je niet hebt als je alles rauw verwerkt.

gegrilde-ui-jalapeno-en-limoen

als-de-ui-jalapeno-en-limoen-afkoelen-mogen-de-kersen-op-de-grilDe kersen gril je op een aluminium grilbakje tot er hier en daar wat donkere plekken ontstaan. Dit kan misschien wel even duren maar blijf erbij anders ga je misschien net te ver. Zo nu en dan roer je alles een keer om.

halveer-de-jalapenos-en-verwijder-eventueel-de-zaadlijstenAls de Jalapeno’s wat afgekoeld zijn dan kan je deze gaan snijden. Wil je een hele hete salsa dan laat je van beide pepers de zaadlijsten en zaden zitten tijdens het snijden. Wil je wat milder dan haal je bijvoorbeeld van 1 peper de inhoud weg. Wil je het niet heet dan verwijder je alles. Maar misschien moet je dan geen salsa maken.

gegrilde-ui-jalapeno-kersen-en-limoen-2Mooi he?

hak-de-knoflook-jalapeno-en-kers-fijnDit kan in een keukenmachine natuurlijk een stuk makkelijker maar we waren toch lekker buiten bezig dus hebben we alles maar met de hand gedaan. De knoflook en de Jalapeno’s snij je goed fijn. De ui middelfijn en de kersen kan je lekker grof laten. Dat doen wij in ieder geval wel.

gegrilde-kersensalsaRoer de ontvelde tomaten erdoor heen en aan het einde roer je eventueel wat koriander mee. De salsa is 5 tot 6 dagen goed te houden in de koelkast.

Ingrediënten

 • 2 kleine rode uien
 • 2 Jalapeno pepers, die groene
 • 1 doosje (500 gram) verse kersen, zonder pit als het mogelijk is en anders moet je zelf gaan knoeien
 • 2 tenen knoflook
 • 3 a 4 eetlepels extra virgin olijfolie
 • 2 limoenen
 • 1 blik, 400 gram, ontvelde tomaten
 • klein handje verse koriander (niet iedereen wil dit, wij vinden het lekker)
 • zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor voor directe bereiding en lekker heet. Dit kan ook heel mooi aan het begin van een barbecuefeestje als de kooltjes nog maar net gloeien.
 2. Snij de uien in 2-en en verwijder kop en kont. Snij ook de limoenen doormidden. 
 3. Ontpit de kersen als dat nog niet gebeurd is.
 4. Wrijf de delen van de ui en de Jalapeno’s in met een beetje olijfolie. Leg ze vervolgens op het rooster rechtstreeks boven de hitte. Leg hier ook de limoenhelften bij met het vlees naar beneden. Gril alles in 2 tot 3 minuten met vaak draaien tot ze hier en daar wat zwart worden. Niet overdrijven.
 5. Haal de uien, limoenen en pepers van het rooster en laat alles wat afkoelen.
 6. Neem een grilbakje, zo’n aluminium bakje met sleuven of gaatjes, en leg daar de kersen in samen met de tenen knoflook. Schenk daar een eetlepel olijfolie overheen en schud het een beetje door elkaar.
 7. Zet het grilbakje op het rooster en gril het geheel 2 tot 3 minuten tot de velletjes van de kersen hier en daar verbrand zijn. Wederom, niet oeverdrijven. Tijdens het grillen roer je alles af en toe om.
 8. Inmiddels zijn de Jalapeno’s wat afgekoeld en kan je ze door midden snijden. Nu moet je beslissen hoe heet je de salsa wil. Wil je deze heel heet dan laat je alles behalve het steeltje zitten. Wil je een milde salsa dan verwijder je alle zaden en zaadlijsten. Daartussen heb je natuurlijk nog verschillende gradaties.
 9. Snij de uien in iets kleinere stukken en gooi samen met de Jalapeno’s, de tenen knoflook en het blik tomaten in een keukenmachine. Dit hak je redelijk fijn.
 10. Knijp nu de limoenen uit. Boven de schaal van de keukenmachine natuurlijk. en doe de kersen erbij. Hak alles nu zo fijn als je de salsa zou willen. Wij houden ervan dat de salsa nog wat grof is en je alle ingrediënten goed kan zien.
 11. Proef nu de salsa en voeg naar smaak zout en peper toe.
 12. Nu kan je de koriander fijnsnijden en door de salsa roeren.
 13. De kersen salsa is 5 tot 6 dagen goed te houden in de koelkast.

Gearchiveerd onder:

, , , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook