Geroosterde aardappeltjes met skirt steak

In samenwerking met

Geroosterde aardappeltjes met skirt steak

Niets gaat zo goed samen als gebakken aardappeltjes en een lekkere steak. De combinatie van aardappels en steak is een geweldige basis voor een heerlijke barbecuemaaltijd.

Je hebt alle benodigde eiwitten en koolhydraten al klaar en dan hoef je alleen nog maar te zorgen voor een frisse salade en iedereen kan aan tafel.

Wat is skirt steak?

Skirt steak is een stuk rundvlees dat afkomstig is van de onderste ribbenkast van het rund en zijn de buitenste buikspieren. Het is een lang en dun stuk vlees met een grove structuur. In Nederland staat skirt steak ook wel bekend als vinkelap of middenrif. Skirt steak is echt werkvlees en heeft daardoor een duidelijke rundsmaak en heeft een mooie hoeveelheid intramusculair vet.

Om de steak voor te bereiden snijden we de vliezen en de hardere stukken vet aan de buitenkant van het vlees weg. De steak gaan we namelijk op hoge hitte kort grillen en die dikke stukken vet zullen niet de tijd krijgen om zacht te worden.

De krieltjes snijden we doormidden en brengen we op smaak met alle kruiden die zo lekker passen bij gebakken aardappeltjes. Om de kruiden te laten plakken gebruiken we een beetje olijfolie.

De krieltjes bakken we op een goed ingevette grillplaat. Nadat we de aardappeltjes zo’n 20 minuten hebben gebakken bestrooien we ze met Parmezaanse kaas en dan roeren we ze nog even om. Als je ze nu nog even laat bakken dan zal de kaas aan de aardappeltjes plakken en zorgen voor een lekker zout korstje hier en daar. gek veel lekkerder gaat het niet worden.

Heb je trouwens niet zo’n mooie grillplaat dan kan je ook een grote gietijzeren skillet gebruiken.

Zoals gezegd gaan we de skirt steak boven hoge hitte kort om en om grillen. De Weber Genesis EPX-435 heeft een zogenaamde sear zone. Dat is een deel van het rooster waar een extra brander is geplaatst die ervoor zorgt dat de hitte onder dat deel van het rooster een stuk hoger kan worden.

Dat is dus perfect voor deze skirt steak die zo dun is dat het anders onmogelijk zou zijn om hem medium-rare te grillen.

De skirt steak wordt gevormd door dikke spieren die erg taai zijn. Om de steak toch lekker mals te maken snijden we ze op de draad. Dat wil zeggen dat we de spiergroepen doorsnijden. Het vlees trek je nu makkelijk uit elkaar en is dus echt mals.

De aardappeltjes en skirt steak serveren we met een frisse chimichurri. De chimichurri zorgt voor een goede balans tussen de vette en zoute steak en de hartige aardappeltjes. Het is gewoon een geweldige combinatie.

Ga jij deze aardappeltjes en skirt steak ook maken, laat het dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 500 gram skirt steak
 • Gerookt zeezout
 • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 kilo krieltjes
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 1 tl rozemarijn
 • 1 tl gerookt zeezout
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl zwarte peper
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Verwijder vliezen en harde stukken vet van de buitenkant van de skirtsteak. Bestrooi hem dan met wat grof zeezout en laat hem zo minstens 3 kwartier in de koelkast liggen.
 2. Snij de krieltjes door midden en schenk daar de olijfolie overheen. Bestrooi met de knoflookgranulaat, rozemarijn, zout, paprikapoeder en zwarte peper en roer alles goed door elkaar.
 3. Bereid een barbecue voor met een grillplaat of grote skillet. Schenk wat olijfolie op de grillplaat en rooster de aardappeltjes om en om in 20 tot 30 minuten tot ze goudbruin zijn.
 4. Rasp de Parmezaanse kaas over de aardappeltjes en schep de aardappeltjes een paar keer om. Laat ze liggen tot de kaas aan de aardappeltjes gebakken is.
 5. Gril de skirtsteak boven hoge hitte een paar minuten om en om tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 55ºC.
 6. Laat het vlees een paar minuten rusten en snij het dan haaks op de draad in dunne plakken.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook