Scottadito is een heerlijk Italiaans gerecht dat gemaakt is voor de barbecue. Door de bereiding op een gloepend hete grillplaat krijg je sappige lamskoteletjes met een geweldige smaak. Rooster er nog wat groentes bij en je hebt een mooie complete maaltijd.
Het leuke aan Scottadito is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen smaak. Wij hebben de marinade gemaakt met mosterd en verse munt. De mosterd geeft de lamskoteletjes een licht zure en pittige smaak en de munt houdt het lekker fris.
Het aanpassen van recepten is iets heel persoonlijks. Ga daarom lekker experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken om je eigen unieke versie van Scottadito te maken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in barbecueën en geniet van het eindresultaat.
Scottadito vraagt gewoon om een lekkere grote grillplaat zoals deze van Grillrost. De plaat is groot genoeg om veel tegelijk te bereiden. En dat doen we dan ook. Om er een complete maaltijd van te maken roosteren we wat gekookte krieltjes en gemarineerde groenten.
De aubergine, courgette en paprika zijn groenten die veel gebruikt worden in de Italiaanse keuken. We hebben ze een nachtje gemarineerd in knofllook en olijfolie en dan gaan we ze lekker roosteren.
Door het roosteren komen de natuurlijke suikers vrij en die gaan karameliseren. Dat geeft de groenten een extra smaak die je alleen maar op de barbecue kunt krijgen.
Als de aardappeltjes en groenten zo goed als klaar zijn dan gaan de lamskoteletjes op de gloepende plaat. De kunst is om de buitenkant mooi bruin en krokant te krijgen en de binnenkant nog lekker rosé. Zo hoor je lamsvlees te eten.
Scotta Dito betekent vingers branden in het Italiaans en als ze klaar zijn dan begrijp je in ene waar de naam vandaan komt. Iedereen wil namelijk meteen zo’n mooi lamskoteletje pakken om op te eten. En dan vergeten ze eventjes dat de grillplaat heet is.
Wij hebben iedereen op een afstand kunnen houden om eerst de foto’s te maken. Maar daarna waren ze ook heel snel weg. Ga jij deze heerlijk sappige Scottadito ook maken laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @Grillrost_com zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
Voor de marinade
- 1 el gedroogde marjolein
- 1/2 el verse munt fijngesneden
- 1 el gedroogde tijm
- 2 tenen knoflook geraspt
- zwarte peper en zeezout
- 1 el milde mosterd
- Sap van 1/2 citroen
- 4 el olijfolie
Voor de groenten
- 1 grote aubergine, in blokjes
- 2 paprika’s in reepjes
- 2 courgettes, in plakjes
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de marinade en haal daar de lamskoteletjes doorheen. Zorg dat er een mooi laagje over al het vlees ligt en laat ze zo een nachtje marineren.
- Doe hetzelfde met de groenten.
- Bereid een grillplaat voor om te roosteren.
- Rooster de groenten tot ze rondom een mooi kleurtje hebben en ze zachter zijn geworden.
- Als de groenten naar je zin zijn dan rooster je de lamskoteletjes aan beide zijden tot ze een mooie bruine korst hebben en een kerntemperatuur van 55ºC.