In English

Kipkluifjes met citroen bbq saus

In samenwerking met

Deze kipkluifjes zijn lekker pittig en krokant. En met de citroen bbq saus heb je een geweldige snack als er familie of vrienden langs komen.

Als je een complete kippenvleugel bekijkt dan bestaat deze uit 3 delen. De bovenarm, de middenvleugel en de tip van de vleugel. De tip van de vleugel kan je meteen weggooien. Daar hebben we niks aan op de barbecue. Het is te dun om er nog enig vlees van te halen. Je kan er dan wel weer goeie bouillon van trekken.

De bovenarm en de middenvleugel zijn goed te eten. Soms zie je ze nog aan elkaar zitten maar vaak kan je ze ook los kopen. De middenvleugel heeft 2 botjes. De spaakbeen en de ellepijp. Het meeste vlees zit tussen de botjes. De bovenarm heeft 1 botje en daar zit de spierbal van de kip. Dat is een prachtig stukje vlees om vanaf te kluiven. De bovenarm noemen ze dan ook wel kipkluifje.

Deze dry rub werkt op alle kip.Door de gerookte paprikapoeder en de chipotle peper krijg je meteen een goede barbecuesmaak. Zo kan je ze ook goed in de oven bereiden. Wij kijken wel even een andere kant op. Door de mosterdpoeder, zwarte peper en chilli peper krijgt de rub een goeie kick.

Hou daar dus rekening mee als je de kinderen ook mee wil laten eten. Wij proberen net zo veel rub op de kipkluifjes te krijgen als dat er aan blijft hangen. Dat maakt ze dus lekker pittig.

De Kamado Joe Classic 3 hebben we al opgewarmd en met de platesetters gezorgd voor een indirecte temperatuur van 150°C. Iets minder mag ook. Liever niet hoger want dan zou de suiker in de rub verbranden. Het recept is gebaseerd op 1 kilo kluifjes maar op het rooster van de classic past makkelijk 2 kilo kipkluifjes. Genoeg voor een klein feestje.

De kipkluifjes laten we ongeveer een uur liggen. Check halverwege hoe het gaat en draai ze desnoods een keertje om. Je kan ze ook even van plaats veranderen als de kluifjes aan de buitenkant iets te hard gaan.

Als ze klaar zijn dan zie je hier en daar blaasjes ontstaan onder de huid. Dat is het moment dat de huid uitdroogt en knapperig wordt. Vanaf dat moment gaat ook het vlees droger worden dus is het tijd om ze van het rooster te halen.

Terwijl de kluifjes lekker op de barbecue lagen heb je de barbecuesaus gemaakt. Deze citroen bbq saus is lekker fris en werkt perfect als tegenhanger van de pittige kipkluifjes. Je zou de kip er ook op het laatste moment er mee in kunnen smeren en ze nog even kort afgrillen. Dat gaat wel ten koste van het krokante huidje maar ze worden wel lekker zoet en plakkerig.

Serveer ze terwijl ze nog heet zijn. Wij zetten de citroen bbq saus er los bij want niet iedereen wil saus over de kip. Vul de barbecue meteen met de volgende batch kippenkluifjes zodat je over een uur de volgende stapel kunt serveren.

Ingrediënten

  • 1 kilo kipkluifjes
  • 2 el olijfolie

Voor de dry rub

  • 1 el gerookte paprika poeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el grof zout
  • 2 tl bruine suiker
  • 1 tl komijn
  • 1 theelepel knoflookgranulaat
  • 1 tl mosterd poeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1/2 tl chipotle
  • 1/2 tl chilli peper

Voor de citroen bbq saus

  • 200 ml ketchup
  • 1 el bruine suiker
  • zest van 1 citroen
  • sap van ½ citroen
  • 1 el worcestershire saus
  • 1 tl mosterd
  • Zwarte peper naar smaak

Bereiding

  1. Dep de kipkluifjes droog met een paar vellen keukenpapier. Doe ze dan in een ruime kom en schenk de olijfolie over de kipkluifjes.
  2. Meng alle ingredienten voor de dry rub en strooi het over de kipkluifjes. Schud ze in de kom goed door elkaar zodat de kluifjes goed bedekt worden met de dry rub.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van ongeveer 150°C. Leg de kipkluifjes op het rooster en sluit het deksel. Laat de kipkluifjes zo ongeveer een uur liggen tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 85°C.
  4. Meng ondertussen alles voor de citroen bbq saus in een pannetje en warm dit op tot de suiker gesmolten is.
  5. Haal de kipkluifjes van het rooster en serveer ze met de bbq saus.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

The Bastard

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.