In English

Hollandsche spareribs met appelstroop bbq saus

In samenwerking met

Hollandsche spareribs met appelstroop bbq saus

In Nederland zijn we gek op spareribs. Je ziet ze in elk restaurant op het menu staan. Wij zijn er ook gek op hoor. Al bestellen we ze zelden meer in een restaurant. Als je ze eenmaal zelf goed kunt bereiden dan zijn ze nergens zo lekker als die uit je eigen achtertuin.

Wij hebben nu een lekkere Hollandsche variant gemaakt. In de dryrub zit wat kaneel en de saus maken we met appelstroop. Zo simpel kan het zijn. Deze spareribs zijn lekker zoet en krijgen door de chilipeper en de chipotle een fijne kick.

Dit zijn babyback ribs. Je zou ook buikribben kunnen gebruiken maar dan moet je rekening houden met een iets langere bereiding omdat het vlees iets stugger is.

Het enige dat we doen met de spareribs is het verwijderen van het vlies dat op de botten ligt. Je drukt een bot mes tussen het bot en het vlies ergens in het midden totdat je er een duim onder kunt steken. Dan trek je het vlies zo van de ribben. Daarna is het een kwestie van de dry rub aanbrengen.

We gaan deze spareribs roken op de Masterbuilt 560 gravity fed smoker. Wat ons betreft de barbecue van 2020. Houtskool er in. Aansteken als een brikettenstarter, temperatuur instellen en binnen 15 minuten kan je beginnen.

Roken doe je via de asbak. Op deze manier kan je zelf beslissen wanneer en hoeveel rook je wil toevoegen aan de bereiding. Deze spareribs roken we met 2 blokjes appelhout. Dat zorgt voor een milde rooksmaak dat goed past bij deze Hollandsche spareribs.

De spareribs leggen we na het rubben met de botjes naar beneden op het rooster. En zo laten we ze gewoon liggen tijdens de hele bereiding. We gaan ze niet inpakken. Ze worden dan ook niet fall-off-the-bone maar zeker wel mals.

Na een uur of twee op 140°C is dit het resultaat. Prachtig goudbruine spareribs met een prachtige bark van de dry rub. Het vlees is iets terug getrokken zodat de botjes zichtbaar worden. Dat is het teken dat het goed gaat.

Aan de onderkant van de spareribs kan je even checken of ze gelijkmatig verhit worden. Mochten de spareribs op sommige plekken net wat donkerder zijn dan kan je ze even verplaatsen.

Spareribs garen we nooit op temperatuur maar letten we gewoon op de malsheid van het vlees. Nu maken we gebruik van de breektest. Als je de spareribs vastpakt met een tang dan kan je kijken waar het vlees dreigt te breken.

Deze spareribs hebben we vast ter hoogte van de helft van het vlees. Dan zie je dat het vlees breekt boven de 6e rib. Precies zoals we het willen hebben. Als je het vlees malser wil hebben dan doe je de breektest terwijl je de spareribs iets verder dan de helft vast hebt. Wil je ze met een beetje meer bite dan pak je ze vast bij 2 of 3 ribben.

Toen de spareribs lekker lagen te roken hebben we de appelstroop bbq saus gemaakt. Dat stelt helemaal niets voor. Gewoon mengen, verhitten en een paar keer doorroeren. Deze saus smeren we de laatste 10 minuten in de smoker over de spareribs. De saus zal iets gaan karameliseren en lekker plakkerig worden.

Om ze extra lekker te maken smeer je ze nog een keertje in vlak voordat je ze op tafel zet. Je moet dan wel even douchen na het eten maar dat is het allemaal waard.

Ingrediënten

Voor de dry rub

 • 2 el bruine suiker
 • 2 tl grof zout
 • 2 tl versgemalen zwarte peper
 • 2 tl gerookte paprika poeder
 • 1 tl knoflookgranulaat
 • 2 tl kaneel
 • 1/2 tl chilipeper
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van 140°C en ontvlies de spareribs.
 2. Meng de ingredienten voor de dry rub. Smeer de spareribs in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met de dry rub aan beide kanten.
 3. Plaats een blokje rookhout tussen de kolen of briketten en leg de spareribs met de botjes naar beneden op het rooster en sluit het deksel.
 4. Maak ondertussen de appelstroop bbq saus.
 5. Ergens tussen de 2,5 en 3 uur zijn de spareribs klaar. Dit check je door de breektest te doen. Zijn ze naar je zin dan leg je ze weer terug op het rooster en smeer je ze in met de appelstroop bbq saus. Laat ze zo nog 10 minuten liggen.
 6. Haal de spareribs van het rooster en serveer ze met extra bbq saus.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook