Krabbetjes van het spit met hete aardbeienjam saus

In samenwerking met

Krabbetjes van het spit met hete aardbeienjam saus

Soms weten we tijdens het barbecueën nog niet of het wel een recept gaat worden. Maar na het proeven van deze krabbetjes, en dan vooral de saus, wisten we dat we dit recept graag wilden delen.

Ben je gek op spareribs dan raden we je zeker aan om een keer krabbetjes te proberen. Het heeft een beetje dezelfde structuur, er zit redelijk wat vlees aan de ribben en het vlees is goedkoper.

Ben je daarnaast ook nog eens gek op zoete hete sausen, dan is het helemaal feest.

Dit zijn dus krabbetjes. Het is het vlees dat zich bovenop het varken bevindt tegen de schouder aan. Het is het deel van de babyback ribs dat ze wegsnijden omdat het niet het mooiste deel is. In Amerika noemen ze dit deel de country style ribs. Je kan het vlees ook nog wat hoger op wegsnijden en dan kan er zelfs een stuk schouder inzitten. Als je krabbetjes koopt dan hoeven ze er dus niet zoals deze uit te zien. Soms zit er wat minder vlees op de botten en soms zit er helemaal geen bot in.

De structuur van het vlees heeft wat weg van spareribs maar het vlees is voller van smaak. De voorbereiding van de krabbetjes is dan ook gelijk aan dat van spareribs.

Allereerst verwijder je het vlies dat op de ribben zit. Je steekt een bot mes tussen het vlies en het bot en dat trek je het vlies omhoog. Als je er een vinger onder kunt steken dan trek je het vlies zo van het bot. De laatste restjes haal je er makkelijk vanaf met een stuk keukenpapier.

Daarna bestrooi je het vlees met een dikke laag dry rub. Dit is een redelijk pittige dry rub met wat chilipoeder. Je mag natuurlijk je eigen favoriete dry rub gebruiken als je die hebt.

We rijgen de krabbetjes aan het spit. Dit vlees, net als spareribs, kan je geweldig grillen. Als je de spies tussen de botten steekt en daarna tussen de volgende botten weer naar buiten, dan zitten ze lekker strak en draaien ze niet los. Zorg er wel voor dat het vlees naar buiten wijst en de botten naar binnen.

We hebben een klein laagje houtskool in de Kamado Joe omdat we ze low and slow gaan grillen met de Joetisserie. Een temperatuur tussen de 120 en 150ºC is prima.

Hou het deksel zoveel mogelijk dicht om vlammen te voorkomen. Zo lang de kamado op temperatuur is dan kijk je pas na een uur of twee hoe hoog de kerntemperatuur is. Het is redelijk vet vlees en de druppels zorgen ervoor dat er flinke vlammen komen die de temperatuur doen toenemen. Met het deksel dicht krijg je geen vlammen.

Als het vlees ongeveer 90 tot 95ºC is dan mag de spies uit de kamado. Dan laat je het 10 minuten rusten en snij je de krabbetjes in stukken. Mocht je twijfelen of je wel sappig vlees krijgt als je het grilt dan is dit toch wel het bewijs. Als het vet is zacht geworden en het bindweefsel is omgezet in heerlijke gelatine.

BBQ saus van aardbeienjam

Wat ons betreft is de echte ster van dit recept de saus. Wij zijn gek op bbq saus op basis van fruit. En in Nederland hebben we elk soort fruit in jam vorm. We hebben een paar eetlepels aardbeienjam gemengd met eenzelfde hoeveelheid chipotle in adobo saus. We wisten niet wat we meemaakten. Dit is de makkelijkste saus die we ooit gemaakt hebben en geweldig lekker. Dat mag soms ook wel eens toch?

Dit zijn dus onze gegrilde krabbetjes met hete aardbeiensaus. Ga jij dit recept ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Voor de saus

  • 2 flinke el jam
  • 2 el chipotle in adobo saus
  • Sap van een halve citroen
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Verwijder de vliezen en losse stukken vlees van de krabbetjes. Meng de ingrediënten voor de dry rub en strooi een egale laag over alle kanten van het vlees.
  2. Bereid een barbecue voor met een rotisserie met een directe temperatuur tussen de 120 en 150ºC.
  3. Rijg de krabbetjes aan de spies en zorg dat het vlees mooi in het midden van de barbecue hangt.
  4. Plaats de spies in de barbecue en sluit het deksel. Maak ondertussen de saus.
  5. Gooi de aardbeienjam, de chipotle in adobo saus en het citroensap in een blender. Pureer de saus tot het naar je zin is.
  6. Gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 90ºC of langer als je het vlees nog malser wil hebben.
  7. Laat het vlees 10 minuten rusten voor je het in stukken snijdt.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook