We weten het, de zomer is nagenoeg over. Voor je het weet is het herfst en staat er nog maar eentje in de regen te barbecueën. Maar zover is het nog niet. Wij gaan er vanuit dat er nog wel een mooie nazomer komt. Lampjes en trui aan en dan nog lekker een hele avond in de tuin met de barbecue aan.
Dan hebben wij het perfecte recept voor jou. We hebben een geweldige ribeye opgeleukt met een hele grove ketchup, oftewel geroosterde tomaatjes. Daar hebben we een paar gepofte aardappeltjes naast gelegd en het feest was compleet.
Een dikke ribey, zeker deze Rubia Gallega ribeye is groot genoeg om te delen. En voor één enkele ribeye hoef je echt geen grote kamado aan te steken. We hebben de Kamado Joe junior op tafel gezet en eerst de ribeye indirect opgewarmd. Dat gaat perfect met de junior omdat dit één van de weinige mini kamado’s is die compleet geleverd wordt met een platesetter.
Natuurlijk kan je op gevoel barbecueën maar wij gaan liever voor een beetje zekerheid. En bij een kleine kamado hoort ook een kleine thermometer. De Bluedot is de makkelijkste oplossing om de kerntemperatuur te meten. Is het echt slecht weer dan kan je het ook nog binnen in de gaten houden.
We garen de steak eerst tot een kerntemperatuur van 48°C. Deze methode heet de reversed sear. Op deze manier heb je meer controle over de garing van het vlees en wordt de steak prachtig medium rare van rand tot rand zonder het zogenaamde bullseye effect.
Als de steak 48°C is dan halen we hem van het rooster. Dan kan het vlees rusten zodat het vocht zich weer beter kan verdelen in het vlees. Dat geeft ons mooi de tijd om de tomaatjes te grillen. We hebben de paltesetter verwijderd en de onderste luchtschuif helemaal open staan.
Terwijl de houtskool de tijd krijgt om harder te gaan gloeien warmen we de olijfolie op met de knoflook. Zo zal de olie de knoflooksmaak opnemen zonder dat deze verbrand. Dan mag de rest erbij en roosteren we de tomaatjes tot ze zacht zijn geworden.
Als de tomaatjes klaar zijn zetten we ze apart om de steak af te grillen. Je hoeft niet bang te zijn dat de tomaatjes te koud worden in de tussentijd. Die zijn namelijk gloepend heet. De ribeye grillen we om en om tot er een mooie korst gevormd wordt. Grillstrepen zijn leuk maar echt niet belangrijk.
Na het afgrillen mag je meteen de ribeye in mooie plakken snijden. We hebben er een paar aardappeltjes bij gepoft en zo heb je een geweldige maaltijd.
Als jij dit gaat proberen laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.
Ingrediënten
- Een 2 vinger dikke ribeye
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 6 tomaten
- Peper en zout
- 1 tl suiker
- Een handvol gesneden platte peterselie
- 1 el rode wijnazijn
- Een beetje chiliflakes
Bereiding
- Zorg voor een barbecue met een indirecte temperatuur van ongeveer 120°C. Leg de ribeye op het rooster, steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel.
- Als de ribeye in de barbecue aan het opwarmen is dan snijden we alvast de knoflook en de platte peterselie fijn en de tomaten in kwarten. Dan heb je dat maar klaar staan.
- De ribeye heeft een kerntemperatuur van 48°C en dan mag hij er af.
- Stook de barbecue op en zet een skillet boven directe hitte. Doe de olijfolie en de knoflook in de pan terwijl deze aan het opwarmen is.
- Als de olie heet is dan mogen de tomaatjes erbij. Strooi wat peper en zout over de tomaatjes en roer ze even goed door. Doe dat nog een keer met de suiker.
- Als de tomaatjes zacht zijn geworden dan gaat de peterselie, azijn en de chiliflakes erbij. Roer nog één keer goed door en haal de skillet van het rooster.
- De barbecue is inmiddels goed heet geworden en klaar voor het afgrillen van de ribeye. Gril de steak om en om tot er een mooie korst vormt.
- Snij de ribeye in dunne plakken en strooi wat peper en zout over het vlees.