Ribeye rub

Ribeye rub

Hoe kan je een stuk vlees als een ribeye nog lekkerder maken? Met een dry rub die al het goede van een geweldig stuk rundvlees nog meer naar bovenhaalt zonder dat het wat wegneemt van de natuurlijke smaak.

Nu is het gebruik van een dry rub vloeken in de kerk volgens menig barbecue purist. En zou je alleen maar peper en zout mogen gebruiken. Toch dagen we je uit om deze dry rub eens te gebruiken. Mocht je het niet lekker vinden dan bel je maar even, eten wij het wel op.

Aberdeen-Angus-Ribeye-in-vacuumWil je een ribeye neem dan een goeie. Wij hebben hier een mooi schots exemplaar. Je zou denken dat een ossenhaas de beste steak is maar voor de barbecue gaan wij echt voor een ribeye. De verhouding vet tot vlees is precies mooi en zorgt voor een sappig stuk vlees. Neem ook een mooie dikke. Omdat we gebruik maken van een reversed sear, eerst garen en dan nagrillen, krijgen we een perfecte medium rare steak.

Vers-Angus-RibeyeHeb je ze voor het uitkiezen, neem dan een ribeye met heel veel dunne witte lijntjes door het vlees. Dit is intramusculair vet en zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft tijdens een langere bereiding. Wees niet bang dat je al dat vet terugziet tijdens het eten. Het meeste smelt en zorgt ervoor dat de smaak van de rub mooi door het vlees verdeelt wordt.

Ribeye-in-de-rubDe hoeveelheid dry rub die je kunt maken met het onderstaande recept is genoeg voor 5 flinke ribeye steaks. Bestrooi de ribeye met een egale laag van de dry rub en doe de ribeye in een ziplockzak in de koelkast. Laat de steak hier minstens een paar uur tot een paar dagen. Laat hem zeker niet buiten de koelkast. Ook niet als je binnen het uur wilt gaan barbecueën. Het helpt je niet echt veel om het vlees beter te laten garen maar verhoogt wel het risico op een mooie groei van bacteriën en een darminfectie.

ribeye-na-een-nacht-in-de-rubHaal de ribeye, vlak voordat je wilt gaan barbecueen, uit de koelkast. Het vlees is goed nat geworden door het zout in de rub. Wees niet bang dat het vlees nu droog is geworden. Het is enkel oppervlaktevocht dat je toch kwijt wilt om straks een mooi korstje te krijgen.

Ribeye-droogdeppen-met-keukenpapierDep, niet wrijven, de ribeye droog met een paar lagen keukenpapier. Druk een beetje om al het oppervlakte vocht mee te nemen. Dit vocht zou enkel maar zorgen voor stoom dat de Maillard reactie vertraagt waardoor de korst wordt gevormd.

ribeye-indirect-op-de-barbecueAls het rooster is opgewarmd maak dan het rooster goed schoon door het te borstelen en af te nemen met wat olijfolie. Je rooster hoeft niet te blinken maar oude vet en vleesresten moeten wel weg zijn. In de barbecue leg je aan 1 kant een klein hoopje briketten. Net genoeg voor een keteltemperatuur van rond de 170-180ºC. De ribeye leg je op het rooster aan de koele kant en je sluit het deksel. We gaan voor een kerntemperatuur van 45 tot 48ºC. Lager als je de ribeye rare zou willen eten. Wij vinden dat zo’n vet stuk rundvlees medium rare gegeten moet worden maar dat moet je lekker zelf weten.

ribeye-in-de-aluminiumfolieIs de eerste kerntemperatuur bereikt dan haal je de ribeye van de barbecue en pak je hem goed in met een paar lagen aluminiumfolie zodat het vlees op temperatuur blijft. Nu start je een nieuwe brikettenstarter op met houtskool omdat we de volgende ronde een hete barbecue nodig hebben.

ribeye-direct-afgrillen-met-vlamMaak een dikke laag kolen in de barbecue met een oppervlak ruim groter dan je ribeye. Gril nu de ribeye tot je een mooie korst hebt. Keer regelmatig zodat de garing mooi gelijk doorgaat.

ribeye-perfect-medium-rare-3

Als de korst mooi donker rood/bruin is dan mag de ribeye van de barbecue. Hij kan nu meteen aangesneden worden omdat de sappen in de tussentijdse rustperiode genoeg tijd hebben gehad om verdeelt te worden. Snij de ribeye tegen de draad en je zult zien dat het vlees perfect roze is van rand tot rand.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de rub goed door elkaar
  2. Dep de ribeye droog met een stuk keukenpapier
  3. Strooi de rub met een dikke laag egaal over de ribeye en doe deze in een ziplock zak en leg deze minstens een uur in de koelkast. Een nachtje is ook geen probleem
  4. Haal een half uur voordat de ribeye de barbecue op gaat de zak uit de koelkast.
  5. Bereid een barbecue voor met twee zones. We gaan voor een indirecte bereiding. De keteltemperatuur is rond de 160ºC.
  6. Haal de ribeye uit de ziplock zak en dep, niet vegen, droog met een stuk keukenpapier
  7. Leg de ribeye op het rooster aan de koele kant en sluit het deksel
  8. Check na een half uur de kerntemperatuur deze moet naar ongeveer 48ºC. Ga je uiteindelijk voor rare dan stop je bij 43ºC.
  9. Is de kerntemperatuur bereikt dan haal je de ribeye van de barbecue en pak je hem in aluminiumfolie.
  10. Het is de bedoeling dat je de barbecue nu flink opstookt. Dus gooi de gaskraan vol open of stort een volle brikettenstarter met houtskool in de barbecue.
  11. Laat de barbecue een paar minuten opwarmen en gooi dan de ribeye op het rooster boven de hitte. Het deksel mag je eraf laten.
  12. Keer de ribeye gedurende een paar minuten regelmatig om zodat je goed in de gaten kan houden of de boel niet verbrand en mooi egaal bruin wordt.
  13. Als alles goed gaat heb je een mooi donkerbruine ribeye met een mooie korst en medium rare, of rare, van rand tot rand.

Gearchiveerd onder:

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook