In English

Rosbief croissants van de barbecue

In samenwerking met

Rosbief croissants van de barbecue

Onze bakker, en waarschijnlijk een hoop andere bakkers, is heel creatief met zijn croissants. Als we zaterdagmorgen ons brood gaan halen dan pikken we altijd wel een chocolade, ham/kaas of Frankfurter croissant mee.

Wij hadden nog een mooie Wagyu rosbief in de vriezer liggen dus leek het ons een goed idee om daar eens een paar croissantjes mee te vullen.

Rosbief is ook maar gewoon rosbief, ook al is het Wagyu rosbief. Daarom gaan we deze voorzien van een mooie dry rub. Om de dry rub te laten plakken gebruiken we mosterd. Dit is een lekkere groffe pittige mosterd maar elke mosterd is prima.

Dit is dus een Wagyu rosbief. Niet noodzakelijk voor dit recept maar het helpt wel omdat het vlees van zichzelf al een stuk sappiger is door de grotere hoeveelheid intramusculair vet.

Daarna gaat de rosbief de smoker in met een thermometer in het vlees. We gaan de rosbief roken op een temperatuur van 120°C. Lekker low and slow zodat het vlees de tijd krijgt om wat rook op te nemen.

Onze Masterbuilt 560 smoker is de perfecte barbecue voor dit soort bereidingen. Je vult hem met houtskool of briketten, steekt hem aan als een brikettenstarter en stelt de temperatuur in. De Masterbuilt doet de rest. Geweldig als je vervolgens lekker met een biertje in het zonnetje kunt zitten. Je wordt vanzelf gewaarschuwd als het vlees klaar is.

Na drieënhalf, vier uur is het vlees perfect 48°C. Doordat de buitenkant iets heter is zal er tijdens het rusten nog wat hitte overgedragen worden aan de binnenkant van het vlees. Daardoor stijgt de kerntemperatuur nog iets verder.

Dat rusten heeft trouwens ook nog nut. Doordat er veel vocht tijdens het bereiden naar buiten wordt gedreven zit er een hoop vocht aan de randen van het vlees. Mocht je het vlees nu gaan snijden dan zal er een hoop vocht verloren gaan en de binnenkant van het vlees zal echt een stuk droger zijn. Dat rusten mag in dit geval echt wel een half uur duren. De rosbief gaan we namelijk koud aan het croissant deeg toevoegen.

Croissantdeeg is van zichzelf al niet mager maar we gaan het nog lekkerder, lees vetter, maken. Samen met de rosbief rollen we een paar klontjes kruidenboter mee. Dat gaat ervoor zorgen dat het vlees lekker sappig blijft en de smaak van dit croissantje wordt nog voller.

Wij gebruiken trouwens kant en klaar croissant deeg uit zo’n blik. Na een een paar soorten uitgeprobeerd te hebben vinden we de blikken van Albert Hein het beste. Tip van Flip. Doe er mee wat je wil.

Om te zorgen dat het croissantje mooi goudbruin wordt smeren we het deeg in met ei. Je kan ook melk gebruiken als je dat liever hebt. Wij vinden dat het wat beter lukt met ei.

We stellen de masterbuilt in op 200°C zoals op de verpakking staat en wachten 10 minuten tot de smoker weer op temperatuur is. Probeer dat maar eens met een kamado.

Na een half uurtje hebben we prachtige croissants. Als je op tijd opstaat dan kan je ze maken voor het ontbijt. Een uurtje of twee later en het is een brunch. Net wat je wil.

Nu je weet hoe je deze heerlijke croissants moet maken mag jij ze zelf gaan maken. Laat ons weten of het gelukt is. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe je croissants er uitzien.

Ingrediënten

Voor de dry rub

Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

  1. Mix de ingrediënten van de dry rub. Smeer de rosbief in met mosterd en strooi een egale laag van de dry rub er overheen.
  2. Rook de rosbief op 120°C tot een kerntemperatuur van 48°C.
  3. Laat de rosbief rusten en zet het daarna in de koelkast om volledig af te koelen.
  4. Snij de rosbief haaks op de draad in dunne plakken.
  5. Rol het croissant deeg uit zoals aangegeven op het pak en leg op elk stuk deeg 2 plakken rosbief en daarboven op een paar klontjes kruidenboter. Rol het deeg op, niet te strak.
  6. Bereid de croissants zoals aangegeven op de verpakking.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook