Sticky spareribs met gember-honing saus

In samenwerking met

Sticky spareribs met gember-honing saus

We eten toch zeker één keer in de maand spareribs. Over het algemeen wordt er dan gekozen voor de Amerikaanse variant. Deze keer hebben we het recept een beetje aangepast en zijn gegaan voor een andere zoetheid.

Deze spareribs hebben een Oosterse smaak door de gember en ketjap. Iets anders, net zo lekker.

Wij houden van een simpele dry rub. Het mooiste is dat je na het roken nog kan ontdekken welke ingrediënten gebruikt zijn. Dat is in dit geval niet echt heel lastig. Deze dry rub bestaat namelijk maar uit 5 ingredienten waarbij gember en de basterd suiker de meest prominente smaken zijn. De hoeveelheid dry rub is net genoeg voor een stevige sparerib. Ga je er twee of meer maken dan maak je gewoon meer dry rub. Simpel zat.

Omdat we maar 1 sparerib willen roken gebruiken we onze nieuwe Weber Mastertouch. Met deze barbecue kan je echt alles. Dus ook roken. We hebben in één van de meegeleverde bakjes koude briketten gelegd en daar bovenop plaatsen we een 8-tal gloeiende briketten. De gloeiende briketten zullen tijdens de bereiding de koude briketten laten gloeien. Het andere deel van het kolenrooster sluiten we af met folie. Op de folie plaatsen we een oventray met een laagje water.

Door de lucht doorvoer te knijpen met de sleuven onder de ketel en in het deksel kan je zo urenlang low and slow barbecueën. We hebben het rooster zo geplaatst dat het klepje open kan boven de briketten. Daar kunnen we dan blokjes rookhout op leggen. Op deze manier heb je van je Weber Mastertouch een smoker gemaakt.

We willen een hele dunne rook. Niet van die grijze dikke rook die je veel voorbij ziet komen. In deze blauwe rook zit genoeg smaak om het vlees een subtiele rooksmaak te geven. De meeste smaak van rook zit namelijk in de geur. Dus je moet het niet overdrijven.

Als de rook te wit of zelfs grijs wordt dan zitten er teveel koolstofdeeltjes in de lucht. Deze slaan ook makkelijker neer op het vlees waardoor het vlees een roetsmaak kan krijgen.

Door niet teveel rookhout op de briketten te plaatsen krijg je een lichte rook. Deze rook en de gassen die erin zitten reageren met de suikers in de dry rub en het vet in het vlees waardoor er een zogenaamde bark en mogelijk een rookring ontstaat. Dat is wat we willen als rooksmaak.

Als de dry rub een bark heeft gevormd dan kunnen we het vlees inpakken. De laatste keer hebben we de aluminium folieboot techniek geprobeerd en die was ons goed bevallen. Dus dat hebben we voor deze spareribs gewoon weer gebruikt.

Je maakt van een dubbele laag aluminiumfolie een boot waar de spareribs goed inpast. Daar leggen we klontjes boter in. Dan leggen we de gerookte spareribs met het vlees naar beneden op de boter.

Dan vouw je de folie strak om de sparerib zonder dat je de bovenkant afsluit. Het vlees van de  spareribs zal nu verder garen in de boter terwijl de andere kant verder grilt en misschien zelfs nog een beetje extra rook meepakt.

Met deze methode krijg je geen fall of the bone spareribs. Maar mals en sappig zijn ze zeker. Wil je ze wel fall of the bone dan pak je de spareribs zo in dat de folie helemaal rond gaat.

Ondertussen hebben we de saus gemaakt en die smeren we de laatste tien minuten over de spareribs. De saus geeft een geweldig zoete en plakkerige laag die iedereen wel kan waarderen.

Dit zijn onze gember-honing spareribs. We snijden ze voor het serveren per botje zodat ze lekker makkelijk weg eten. Zo kan je ze ook als snack op tafel zetten. Ga jij deze sticky spareribs ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @weber_barbecues_nederland zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • Spareribs
 • 70 gram roomboter

voor de dry rub

 • 1 tl gember
 • 1 el basterdsuiker
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 tl zeezout

Voor de gember-honing saus

 • 1 tl gehakte gember
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el honing
 • 4 el ketjap manis
 • 4 el sesam olie
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Intens & Uitdagend

Alle Porter varianten en (Russion Imperial) Stouts.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de spareribs. Steek een ontbijtmes tussen het vlies en het bot. Duw het mes omhoog tot je er een vinger onder kunt krijgen. Nu trek je het vlies in één keer van de spareribs.
 2. Mix de ingrediënten van de dry rub en strooi dit in een egale laag over beide zijden van de spareribs.
 3. Bereid je barbecue voor om te roken met een indirecte temperatuur tussen de 120 en 150ºC. Leg de spareribs aan de koelere kant van het rooster en sluit het deksel.
 4. Als de dry rub na 2 uur roken een stevige korst heeft gevormd dan gaan we hem inpakken met boter. Doe dat zoals we hierboven hebben aangegeven.
 5. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten in een pannetje te gooien. Laat de saus zachtjes pruttelen tot het zo dik is dat je het kunt borstelen.
 6. Gaar de spareribs 2 tot 3 uur door. Ze zijn klaar als je een satéprikker zonder al te veel weerstand door het vlees kunt prikken.
 7. Haal de spareribs uit de folie en smeer ze in met de saus. Laat ze dan 5 tot 10 minuten liggen tot de saus plakkerig wordt.

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook