In English

Steak burrito

In samenwerking met

Steak burrito

We zijn ons to-do lijstje aan het opschonen en kwamen een leuk rijtje Mexicaanse recepten tegen. Het verbaasde ons dat we nog geen burrito recept hadden staan. We hebben het echt na moeten kijken. Daar gaat nu dus verandering in komen.

Deze steak burrito’s zijn heerlijk als voorgerecht of snack tussendoor. Je kan er eindeloos mee variëren.

Eerst gaan we de rijst maken. Deze Mexicaanse rijst is dodelijk simpel. Je begint met gekookte rijst en bakt die vervolgens nog een keer op met droge kruiden en bevroren erwten. Heel makkelijk en erg lekker. Volgende keer doen we er nog een blikje tomatenpuree bij. Volgens ons wordt het dan nog lekkerder. De rijst zet je even apart om de bonenpuree voor te bereiden.

Dit is bonenpuree. In Amerika noemen ze dit refried beans, in Mexico frijoles refritos, klinkt meteen een stuk lekkerder. Zo uit het blik ziet het er niet uit maar het smaakt echt heel lekker. De bonenpuree warm je op met water om het te kunnen eten. Wij brengen ze op smaak met uien en zongedroogde tomaten. Uien en bonen. Dat wordt feest morgen.

De steak voor deze burritos zijn 2 mooie Aberdeen Angus entrecotes. Die gaan we eerst langzaam indirect opwarmen tot 48 graden om ze daarna af te grillen. We hebben daarom de gietijzeren grillplaat op onze KJ Classic al geplaatst zodat deze lekker heet kan worden.

Het vet van de entrecotes is al lekker zacht. Dat is straks de smaakmaker in de burrito. In het vet zit de meeste smaak van een steak. Je kan beter leren om vet goed te bereiden in plaats dat je het er afsnijdt. Dierlijk vet smaakt namelijk geweldig.

Maar er zijn nog meer voordelen. De zuren die dierlijk vet bevat zijn goed voor de groei en stofwiselling, en het bevat omega-3 vetzuren. Het schijnt dat als je daar te weinig van binnenkrijgt je een grotere kans hebt op depressies. Wij zijn om.

Als je alles klaar hebt dan kan je de burrito’s bouwen. Het is de kunst om zoveel mogelijk in een tortilla wrap te stouwen als er met alle mogelijke moeite in kan blijven. Zonder dat ie weer openbarst natuurlijk. Wij beginnen met de bonenpuree en de rijst. Als je de puree namelijk bovenop doet dan krijg je vieze vingers bij het opvouwen.

Zoals je ziet hebben we een stuk aluminiumfolie onder de tortilla wrap liggen. Dat is makkelijker omdat de dichtgevouwen burrito anders zich meteen weer open vouwt als je nog een stuk folie moet afscheuren.

Als je de burrito dicht hebt dan rol je hem dus meteen in de folie. Daarna gaan ze nog even terug in de barbecue om ze op te warmen en de kaas te laten smelten. Kan je in de tussentijd alvast een paar biertjes pakken en de stoelen klaar zetten.

Dit zijn onze burrito’s. We serveren ze met versgemaakte salsa. Probeer het recept laat het ons dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

  • 2 entrecotes
  • 150 Geraspte cheddar
  • 4 grote tortilla wraps

Voor de dry rub

  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookte paprika poeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl chipotle

Voor de rijst

  • 2 el olijfolie
  • 200 gram zilvervlies rijst (gekookt)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel chili flakes
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Zout en peper
  • 150g bevroren erwten

Voor de bonenpuree

  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 8 zongedroogde tomaten in olie (gesneden ongeveer 3 el)
  • 200 ml water
  • 400 gram zwarte bonenspread
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

  1. Doe de olijfolie in een gietijzeren skillet en laat deze warm worden. Doe daar de rijst bij en de droge kruiden. Roer het goed door en dan mogen de erwten erbij. Als deze ook warm zijn dan is de rijst klaar.
  2. Snij een rode ui en de zongedroogde tomaten klein. Warm een nieuwe pan op en fruit de ui en zongedroogde tomaten aan in een beetje olijfolie. Doe dan de bonenspread en het water erbij. Laat dit weer een beetje inkoken tot je een goed smeerbare puree hebt.
  3. Daarna bouwen we de barbecue om zodat we een directe en indirecte zone hebben. Mocht je een gietijzeren grillplaat hebben dan plaats je deze boven de directe hitte.
  4. Als de barbecue op een keteltemperatuur komt van ongeveer 150°C dan mix je de ingrediënten voor de dry rub en strooi je deze over beide kanten van de entrecotes.
  5. Leg de entrecotes aan de indirecte kant om op te warmen tot 48°C. Check of de grillplaat goed heet is en grill dan de entrecotes af zodat ze een mooie korst hebben. Laat ze dan even rusten.
  6. Snij de entrecotes in kleine blokjes en verdeel het vet door het vlees.
  7. Nu mag je de burrito’s bouwen. Smeer eerst de bonenspread in het midden van de warp. Strooi daar de rijst over. Dan een handvol entrecote blokjes en een handvol kaas. Vouw dan de wrap dicht en pak hem in aluminiumfolie.
  8. Warm de ingepakte burrito’s nog een keer op om de kaas te laten smelten. Snij ze doormidden voor het serveren.

Gearchiveerd onder:

, , , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook