Zelf ketchup maken, daar denk je niet al te vaak over na als je de fles Heinz uit het schap trekt. Maar hoe geweldig is het dat je op je volgende barbecuefeestje kan zeggen dat de ketchup op tafel zelfgemaakt is.
Smeer deze ketchup op je zelfgemaakte hamburger.
Toelichting
Voor echte ketchup heb je niet veel nodig. Hieronder zie je de basis ingrediënten.
Om zelf paprika te roosteren zet je alvast de oven aan op 200°C. Neem de paprika en snij deze in tweeën. snij het steeltje er van af en haal alle lijsten en pitjes uit de paprika. Leg de 2 helften nu op een stuk aluminiumfolie en smeer ze in met een beetje olijfolie. Leg nu het geheel onderin de oven.
Als de bovenkant van de paprika zwart is dan mag hij eruit. Wees niet bang dat de paprika nu verbrand is. De schil gebruik je niet en dat is het enige dat verbrand is. Als je de geroosterde paprika eerst een half uurtje laat stomen in een goed afgesloten plastic bakje dan trek je zo het schilletje eraf.
Neem de Ui, bleekselderij, gember, knoflook, chillipeper en de geroosterde paprika en snij alles mooi fijn.
Doe een beetje olie in een grote pan en gooi bovenstaande ingrediënten erbij. Roerbak alles totdat de ui glazig is.
Doe nu de inhoud van de blikken tomatenblokjes bij de groenten en een kwart liter water. laat nu alles een half uur sudderen op laag vuur. Neem nu de blender en maak alles een beetje fijner. Wij houden van een beetje groffe saus dus we gaan niet overdrijven.
Heb je de tijd dan laat je het inkoken tot de juiste ketchup dikte. Heb je geen geduld dan kan je het door een zeef gieten. Heeft de saus de gewenste dikte dan doe je de bruine suiker en rode wijnanzijn erbij. Roer alles goed door elkaar en proef. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Als het goed is dan lijkt jouw saus op het onderstaande plaatje.
Ga met deze basis nog een stap verder en maak een ketchup voor de fijnproever
Ingrediënten
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 steel bleekselderij, grof gesneden
- 1 stukje gember van 3-4 cm, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook
- ½ chilipeper
- 1 geroosterde rode paprika
- olijfolie
- 1 kilo tomaten uit blik die al ontveld zijn.
- ¼ liter water
- 15 cl rode wijnazijn
- Zout en peper
- 100 gram bruine suiker
Bereiding
- Doe de ui, bleekselderij, gember, knoflook, chilipeper en de rode paprika in een steelpan met een flinke scheut olijfolie en kook dit zachtjes voor zo’n 15 minuten.
- Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
- Doe de tomaten en een kwart liter water erbij en kook tot het vocht ongeveer de helft gereduceerd is.
- Haal alles van het vuur af en pureer het in een blender.
- Als je verse tomaten hebt gebruikt moeten alles nu gezeefd worden om de velletjes en pitjes kwijt te raken.
- Gooi alles terug in de pan en roer de suiker en azijn erdoorheen.
- Kook nu door tot de gewenste dikte en je hebt ketchup.