In English

Zoet pittige Javaanse spareribs

Deze Javaanse spareribs zijn misschien de eerste spareribs die we ooit gegeten hebben. En ze zijn nog net zo lekker als toen. Een vriend van ons maakte ze altijd en dat was elke keer feest. Deze spareribs worden niet gerookt maar gesmoord en gegrild.

We weten het, het lijkt gruwelijk veel op koken, maar we raden je toch aan om het eens op deze manier te proberen en dan hebben we het er daarna weer over. Dit zijn misschien de lekkerste en snelste spareribs die je ooit gegeten hebt.

Het eerste dat je moet doen voor malse spareribs is het verwijderen van het vlies aan de achterkant van de ribben. Steek een tafelmes tussen een rib en het vlies ergens in het midden. Trek dan het vlies los. De laatste stukjes kan je vastpakken met een stukje keukenpapier.

Daarna giet je 3/4 van de marinade over de spareribs en dat zet je dan een nachtje in de koelkast. De rest hou je achter om morgen de bbq saus mee te maken.

De volgende dag snij je de spareribs in delen en pak je een pan waar ze net in passen. Hoe minder ruimte er over is hoe beter. Giet nu de marinade bij de spareribs. Met een beetje mazzel worden ze helemaal bedekt. Mocht dit niet het geval zijn dan giet je er een beetje water bij.

Zet nu de pan op het vuur en laat de marinade 30 minuten zachtjes pruttelen. Dit is dus stoven en minder erg dan voorkoken. Het is belangrijk dat de marinade eigenlijk net niet kookt en dat je niet langer stooft dan een half uur. Zo blijft het meeste collageen in het vlees aanwezig.

Op dit punt zou je ze af kunnen laten koelen in de pan en in de koelkast een paar dagen bewaren voor je volgende barbecuefeestje.

De marinade die je gisteren hebt achtergehouden breng je nog even aan de kook en daar doe je de appelstroop bij. Roer nu door tot een egale saus die warm net aan je lepel blijft hangen. Als de saus afkoelt dan is die precies dik genoeg.

Haal na een half uur de spareribs uit de marinade, smeer ze in met de appelstroop saus en gril ze boven directe hitte tot ze naar je zin zijn. Smeer ze halverwege nog een keertje extra in. Keer wel regelmatig zodat de zoete saus niet verbrand.

Dit ziet er toch geweldig uit? En we kunnen je verzekeren dat ze ook geweldig smaken. Smeer ze vlak voor het serveren nog een keertje in, trek er een koud biertje bij open en eet smakelijk.

Ingrediënten

  • 2 strengen spareribs
  • 300 ml ketjap manis
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml chilisaus
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 theelepels kerrie djawa
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel chiliflakes
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels appelstroop

Bereiding

  1. Meng de, ketjap manis, olijfolie, chilisaus, bruine suiker, kerrie djawa, zout en de knoflook. Hou een kwart van de marinade apart.
  2. Verwijder het vlies van de spareribs en laat ze 24 uur marineren in de koelkast.
  3. Snij de volgende dag de spareribs in delen zodat je ze net in een pan kan puzzelen. Giet de marinade erbij en giet er wat water bij als ze net niet kopje onder staan.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat de spareribs 30 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan.
  5. Warm ondertussen de overgebleven marinade op en doe daar de appelstroop bij. Roer goed door.
  6. Haal de spareribs uit de vloeistof en smeer ze in met de appelstroop saus.
  7. Bereid de barbecue voor en gril ze om en om tot ze naar je zin zijn. Smeer ze halverwege en aan het eind nog een keer in met de appelstroop saus.

Gearchiveerd onder:

,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

The Bastard

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief