Zoet pittige Javaanse spareribs

Deel:


Deze Javaanse spareribs zijn net weer even anders dan de Amerikaanse varianten die we doorgaans op de barbecue hebben. Met deze bereiding krijg je geweldig malse ribs.

Op aanraden van een oplettende lezer hebben we het aantal vlammetjes aangepast. Ze zijn inderdaad minder heet als verwacht. Wij zijn destijds waarschijnlijk iets uitgeschoten met de chilisaus.

Voordat je gaat beginnen, lees eerst hoe je je ribs moet voorbereiden



Ingrediënten

  • 2 strengen lende spareribs, mooi klein en veel vlees
  • 300 ml ketjap manis
  • 100 ml olijfolie
  • 200 ml chilisaus
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 theelepels kerrie djawa
  • 1 theelepel zout
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels appelstroop

Bereiding

  1. Breng de ketjap, olie en chilisaus aan de kook
  2. Los de suiker en zout  in de vloeistof op
  3. Voeg de kerrie djawa en knoflook toe
  4. Haal de pan van het voor en klop de vloeistof met een garde een minuut lang goed door zodat de olie goed vermengd wordt met de ketjap en de chilisaus
  5. Voor de basting haal je 200 ml uit de pan en breng je dit opnieuw aan de kook en roer hier de appelstroop doorheen. Laat dit mengel afkoelen en zet het weg voor gebruik bij de barbecue
  6. Snijdt de spareribs in porties. Uit 1 sparerib snij je 2 of 3 porties
  7. Als het eerste deel marinade is afgekoeld, haal je de stukken sparerib er door heen en leg je ze in een pan
  8. Giet het restant van de marinade over de spareribs in de pan
  9. Laat de spareribs 24 uur marineren en roer ze ongeveer iedere 6 uur om zodat de marinade steeds weer over de ribs verdeeld wordt
  10. Schenk na 24 uur zo veel (of weinig) water in de pan dat de spareribs net onderstaan
  11. Breng het geheel aan de kook en laat de spareribs 30 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan
  12. Laat ze daarna in de vloeistof met de deksel ietsjes schuin op de pan afkoelen
  13. Haal, eenmaal afgekoeld, de spareribs uit de vloeistof en verwijder de vliezen van de botten en veeg eventueel aanhangende eiwitten (ziet er uit als een soort gekookt schuim), en marinade weg met een stuk keukendoek.
  14. Bereid de barbecue voor, en zorg er voor dat de kooltjes mooi wit zijn voordat je de spareribs er op gooit.
  15. Rooster de spareribs en begin met de botjes naar beneden en bestrijk het vlees met de appelstroop marinade. Keer na 5 minuten de spareribs om, en rooster ze nogmaals 5 minuten. Smeer geen marinade op de botzijde, dit heeft weinig zin. Het is heel belangrijk dat de barbecue niet te heet is. Voorkom ook vlammen.
  16. Haal de spareribs van de barbecue, leg ze met de vleeszijde omhoog op een bordje en bestrijk ze nogmaals met de marinade

Deel, like of reageer op Zoet pittige Javaanse spareribs via Facebook

The Bastard


BBQ-helden nieuwsbrief

The Bastard


Meer BBQ artikelen



Recepten op niveau of hitte

  • beef en steak
  • vuur en rook
  • barabiku
Top
BBQ-helden.nl gebruikt cookies om bla bla. etc. etc. Toch meer weten (Ik snap het).