In English

Gegrilde Griekse spareribs

In samenwerking met

Gegrilde Griekse spareribs

Spareribs hoef je niet altijd low and slow te bereiden. Zeker niet als je echt wil genieten van de smaak van het vlees in plaats van de ruime hoeveelheid dry rub en saus. We grillen steeds vaker spareribs en dit is toch wel één van onze favoriete bereiding methode.

Wij gaan de spareribs grillen op de Cyprusgrill. Dat is nu echt een gril waar je heerlijk mee kunt spelen. Je stort er een brikettenstarter vol met houtskool in en dan kun je met de spiesen op verschillende hoogtes het vlees grillen. Alles op gevoel. Rustig aan met een drankje naar het vlees staren terwijl jij en de buren alvast kunnen ruiken wat er straks gegeten gaat worden.

dik bevleesde spareribsBelangrijk is dat je goede kwaliteit vlees gebruikt. De spareribs moeten een redelijke hoeveelheid vlees op de ribben hebben en niet alleen maar ertussen. En je moet goed kijken of er genoeg vet in en op het vlees zit. Dat vet is smaak en zorgt er ook voor dat het vlees niet uitdroogt.

mes steken onder het vlies spareribsHet is ook essentieel dat je het vlies van de ribben verwijdert. Aan de ene kant houdt het de marinade tegen, en dit vlies wordt droog en perkamentachtig tijdens het grillen en dat is niet lekker. Het is een klusje van niets dat je met een beetje oefenen heel snel voor elkaar hebt.

Eerst steek je een dinermes, ergens in het midden van de spareribs, onder het vlies op het bot. Die wrik je dan iets omhoog zodat je er een duim onder kan krijgen.

vliezen verwijderen spareribsVervolgens trek je het vlies naar boven terwijl je met het mes plat op het vlees de sparerib op de plank drukt. Mocht het vlies te glad zijn dan kan je een stuk keukenpapier gebruiken om meer grip te krijgen.

spareribs in stukkenNu snijden we de spareribs in stukjes per rib. Je zou ze ook in zijn geheel aan een grote spies kunnen rijgen maar we gaan deze in een visrooster klemmen. Zo worden de ribben rondom geroosterd. Juist dat gegrilde kantje is vaak het lekkerst.

gemarineerde spareribsDe spareribs breng je op smaak met typische Griekse smaken. Want grillen en Griekenland passen perfect bij elkaar. Dan hebben we het hier over Oregano, knoflook en citroensap.

visrooster met spareribsIn het visrooster van de Cyprusgrill kan je 2 hele spareribs kwijt. Dat moet genoeg zijn toch? En anders rijg je er nog 2 aan de andere spiesen. Kan je daarna een vergelijkend waren onderzoek doen welke nu het lekkerste waren.

volle brikettenstarter in de cyprusgrillMet een volle brikettenstarter aan houtskool kan je zeker een paar uur grillen. Dan hebben we het wel over goede houtskool. Houtskool van een hardere houtsoort gloeit langer en constanter.

12 volt motor cyprusgrillVoor de grotere spiesen zit er bij de Cyprusgrill ook een grotere motor. Deze kan je via de adapter instellen op verschillende snelheden en kan je zelfs aansluiten op de accu van je auto. We zien ons al helemaal zitten onderweg naar Spanje tijdens de eerste overnachting bij Lyon.

spareribs in het visroosterJe steekt het visrooster in 1 van de 3 beschikbare gaten en laat hem draaien. Nu is het niets anders dan wachten. We beginnen bovenin. Je kan het hele mechanisme in hoogte verstellen zodat de afstand tussen hitte en vlees meer of minder wordt. Zo kan je dus op gevoel de hitte aanpassen.

goudbruine gegrilde spareribs close upDe spareribs zijn klaar als het vlees mooi goudbruin is. Je checkt de gaarheid door met een tandenstoker in het vlees te prikken. Deze moet er zonder moeite in en uit gaan.

goudbruin gegrilde spareribsVoor iedereen die bang is dat spareribs alleen maar sappig kunnen worden door ze low and slow te bereiden is dit het bewijs. Geweldig mals en sappig met een echte vlees smaak. Zo ga je ze vaker eten, geloof ons maar.

gegerilde griekse spareribs met tzatzikiServeer ze met een lekkere kom met tzatziki, wat aardappeltjes en een Griekse salade en dan kan de zomeravond beginnen.

Ingrediënten

 • 2 strengen spareribs
 • 1 eetlepel oregano
 • ½ eetlepel grof zout
 • ½ eetlepel versgemalen zwarte peper
 • 1 theelepel knoflookgranulaat
 • ½ theelepel hot pimenton (of gewone pimenton en een beetje cayennepeper)
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • sap van 1 citroen
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Blond & Krachtig

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Verwijder het vlies van de spareribs en snij ze in delen per rib.
 2. Meng de ribben met de rest van de ingredienten en laat dit ongeveer 4 uur gekoeld marineren.
 3. Start een brikettenstarter houtskool op en stort deze in de Cyprusgrill.
 4. Leg de ribben met een beetje afstand van elkaar in het visrooster en plaats deze in de grill.
 5. Laat de ribben nu draaien tot ze in ongeveer anderhalf tot 2 uur goudbruin en mals zijn.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook