Fajitas op de barbecue

Fajitas op de barbecue

Fajitas op de barbecue is een echt Tex-Mex gerecht dat ontstaan is in de jaren 30 en pas Fajita is gaan heten sinds de jaren 70.

We gebruiken in dit recept ook het vlees waar het ooit mee begonnen is. De “mindere” stukken vlees die de consumenten niet wilden hebben en uitgedeeld werden aan het personeel van ranchers, de Mexicaanse cowboys. En die wisten er wel raad mee. Deze specifieke steaks zie je nu nog steeds niet in de supermarkt liggen. Maar elke goede slager wil je er graag aan helpen omdat het geweldig mals vlees is die niet onderdoet voor welke steak dan ook.

Hier hebben we een Bavette gebruikt van 600 gram van scharrelslager Chris van Boeijen. Een steak die net als een Longhaas of Vinkenlap meer aandacht verdient door de geweldige smaak.

We gaan de Fajitas met uitzondering van de Tortilla’s volledig op de barbecue bereiden.

De marinade

De marinade is een mooie mix van zuur, om het spierweefsel af te breken, suikers, voor de mooie bruine kleur tijdens het grillen, en soyasaus om te zouten. De chilipeper zorgt voor de pit. Snij de hele peper inclusief pitjes en lijsten want de meeste pittigheid verdwijnt na het grillen.

fajitas-7_marinade

Bavette

De Bavette is een prachtig stuk vlees dat door de grove structuur goed geschikt is om te marineren. Het is van zichzelf sterk van smaak en steviger als andere steaks. Het is mogelijk om de steak in zijn geheel te grillen maar dan is het lastiger om de steak in zijn geheel medium te krijgen. We raden aan om Bavette medium te eten in plaats van rare of medium rare. Bavette is anders wat slijmerig en niet echt op zijn best.

fajitas-12_bavette

Marineren

Doe de stukken vlees per stuk in een vershoudzak en druk alle lucht eruit. Leg de zakken in de koelkast. Minimaal 3 uur anders penetreert de marinade niet genoeg in het vlees en niet langer dan 10 uur. Qua smaak maakt langer dan een uur of 5 niet uit want de marinade zal nooit verder het vlees in trekken dan een paar millimeter maar het zuur van de limoenen zorgt er wel voor dat precies daar het spierweefsel afbreekt. Deze zuren zorgen er ook voor dat het vlees gekookt wordt na ongeveer 10 uur en dat moet je vermijden.

fajitas-14_vlees-marineren

Marineer op dezelfde manier ook de groentes

fajitas-19_groente-marineren

Kerntemperatuur Bavette

Als je de steaks met een kerntemperatuur van 55° tot 58° C van de barbecue afhaalt dan zal deze na het rusten en nagaren ongeveer een kerntemperatuur hebben van 60° tot 65° C. Een goede temperatuur voor dit soort stukken vlees.

fajitas-25_steaks-klaar

Wokken op de barbecue

Als je beslist om de wok ook op de barbecue te zetten, zorg dan dat hij stevig staat. Er zijn van die houders die je op je gasfornuis plaatst waar je vervolgens de wok op plaatst. Deze houder past vaak ook prima op het rooster van je barbecue. Je zou op dit moment ook een stapel tortilla’s op een stuk aluminiumfolie op de barbecue kunnen leggen. Even 3-5 minuten het deksel dicht en ze zijn warm.

fajitas-28_wokken

Serveer met salsa, guacamole en sour cream.

fajitas-31

Eet smakelijk.

Ingrediënten

 • 600 gram Bavette, vinkenlap of longhaas
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 grote of 2 kleine gele ui
 • 12 tortilla’s

Voor de marinade

 • 100 ml zonnebloemolie
 • 100 ml soyasaus
 • 100 ml limoensap, ongeveer 4 á 5 limoenen
 • 50 gr bruine suiker
 • 1½ tl komijn
 • 1½ tl zwarte peper
 • 1 chilipeper
 • 3 tenen knoflook

Bereiding

 1. Snij het vlees in 3 gelijke delen. Dat is straks op de barbecue makkelijker om te bereiden omdat de steak niet over de gehele lengte dezelfde dikte heeft.
 2. Mix de soyasaus, limoensap en de zonnebloemolie in een ruime kom
 3. Doe de bruine suiker, komijn, zwarte peper, de chilipeper in stukjes en de knoflook fijngesneden in de keukenmachine tot alles mooi fijn is.
 4. doe deze mix bij de kom en roer alles goed door elkaar
 5. Snij de paprika’s in repen en de ui door de helft en dan in halve cirkels
 6. Doe de groentes is een vershoudzak en schep ⅓ van de marinade erbij
   en laat dit marineren in de koelkast
 7. Doe het vlees in vershoudzakken en giet de rest van de marinade erbij en leg deze 3 tot 10 uur in de koelkast.
 8. Warm de barbecue op en zorg dat in ieder geval 1 kant van de barbecue goed heet wordt. Warm ook alvast de oven op voor de tortilla’s
 9. Als de barbecue op temperatuur is dan haal je de steaks uit de zakken en veeg je deze droog met een stuk keukenpapier en leg je ze boven de hete kolen.
 10. Sluit het deksel en draai om de minuut totdat de steak mooi bruin zijn en een kerntemperatuur bereikt is van 55° tot 58° C.
 11. Warm alvast een wok op. Heb je ruimte op de barbecue zet hem er dan bij. Zorg wel dat hij stevig staat.
 12. Leg de steaks op een bord onder een stuk aluminium folie om te rusten en na te garen
 13. Zet de wok boven de hete kolen en roerbak de groenten tot ze goed heet zijn en hier en daar lekker donker worden.
 14. Snij de steaks haaks op de draad in dunne repen en giet het vleesvocht over de groentes en roer alles nog eens goed door

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook