In English

Focaccia met kaas en ui uit de skillet

Focaccia met kaas en ui uit de skillet

Een focaccia is een Italiaans platbrood. Het heeft wel wat weg van zo’n Amerikaanse pizza met een dikke bodem en de bereiding is ook nagenoeg hetzelfde.
Wij belegden de focaccia met extra kaas en ui omdat we dat gewoon lekker vinden. Jij mag het nog veel gekker maken met tomaat of stukjes spek.

alle ingredienten voor het focacciadeegHet deeg voor focaccia is heel makkelijk om te maken. Het is een kwestie van alle ingrediënten in een kom gooien en roeren. Dit deeg is verzonnen door Jim Lahey. Met dit deeg kan iedereen een brood of focaccia bakken. Ga er maar vanuit dat als wij het kunnen dan moet het jou ook lukken.

De hoeveelheid deeg is voor een focaccia en skillet van ongeveer 30 cm. Heb je een kleinere skillet dan neem je iets minder deeg. Heb je een grotere skillet dan neem je meer deeg.

deeg een nacht laten rijzen in de koelkastDit kan je toch geen mooie bol deeg noemen. Maar als het goed is dan zien we over 15 tot 20 uur een mooie zacht deeg dat zeker 2 keer zo groot is geworden.

Deze bak dekken we af met keukenfolie en laten we op het aanrecht staan. Binnen 8 uur is het deeg al een keer zo groot geworden. Wij laten hem in totaal 20 uur staan.

deeg uitstorten op tafelDe volgende dag gaan we het deeg verder verwerken. Het is de bedoeling dat je het deeg gaat vormen tot een ronde bal. Dit is het moeilijkste gedeelte van het hele recept.

Het makkelijkste is om je handen te voorzien van een ruime hoeveelheid bloem. Het deeg hou je dan in een hand en met de andere hand trek je van boven naar beneden het deeg naar 1 punt terwijl je het deeg in de eerste hand laat draaien.

Het is een techniek die je even onder de knie moet krijgen maar met een beetje oefenen zal dat best lukken.

deeg in vorm drukken in de skiletAls je de bol hebt gevormd dan smeer je de skillet in met een beetje olijfolie en leg je de bol deeg in de skillet. Je mag nu de bol heel voorzichtig met de vingertoppen in de vorm van de skillet duwen.

Dat zal niet helemaal lukken maar dat gaat goed komen bij de tweede keer rijzen. Dan wordt het deeg weer zachter en zal het bijna uit zichzelf de skillet vullen.

deeg voor de focaccia in skillet om te rijzenSluit de skillet weer af met wat keukenfolie en zet deze weer op het aanrecht. 2 uur is nu genoeg.

uien zacht gekooktOndertussen kunnen we mooi de uien aanbraden. Het is niet de bedoeling dat je ze karameliseert zodat ze heel bruin worden. Ze hoeven eigenlijk alleen maar zacht te worden.

Tijdens het koken mag er wat knoflook, rozemarijn, peper, zout en balsamicoazijn bij.

kaas ui focaccia klaar om de barbecue op te gaanNa 2 uur is het deeg zachter geworden en zal je zien dat het deeg van rand tot rand de skillet bedekt. Beleg nu het deeg voorzichtig met mozzarella, ui en parmezaan.

De mozzarella hebben we trouwens van te voren in stukken getrokken en laten drogen in een paar vellen keukenpapier. Als de mozzarella te nat is dan wordt het deeg ook te nat tijdens het bakken en wordt de bovenkant niet mooi bruin.

verhoging van de pizzasteenHet is de bedoeling dat de skillet zo hoog als mogelijk in de barbecue komt zodat de stralingswarmte die van het deksel komt zorgt dat de bovenkant mooi bruin wordt. Ook moet je rekening houden dat je de skillet niet direct verhit omdat anders de bodem verbrandt.

Wij plaatsen een platesetter op het rooster waardoor deze al hoger komt en daarop leggen we een pizzasteen met daartussen wat ruimte. Wij gebruiken wat versterkingshoekjes. Je kan het ook doen met een prop aluminiumfolie.

focaccia door de opening van de margrietschijfDe focaccia bakken we op hoge temperatuur van rond de 300°C. Dus je gebruikt zachte houtskool en je zet alle luchtschuiven open en de margrietschijf gaat er helemaal af.

Omdat je het liefst de barbecue zo veel als mogelijk dicht houd kijken we af en toe door de opening van de margrietschijf om te kijken hoe ver de focaccia is.

focaccia met kaas en ui in skilletNa 20 tot 30 minuten moet de focaccia er zo uitzien. De bodem heeft lekker gebakken in de gietijzeren skillet en is nog veel mooier goudbruin.

kaas ui focacciaLaat de focaccia iets afkoelen en dan snij je er mooie punten van. Het brood kan je een dag of twee goed houden.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 325 gram water
 • 15 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 2 eetlepels olijfolie

Voor het beleg

 • 50 gram boter
 • 2 grote witte uien
 • 1 teen knoflook
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 scheut balsamicoazijn
 • peper en zout
 • 125 gram mozzarella
 • 50 gram verse Parmezaanse kaas

Bereiding

 1. Gooi alle ingredienten voor het deeg in een flinke kom en roer alles door elkaar tot je geen droge bloem meer ziet.
 2. Sluit de kom af met wat keukenfolie en laat het deeg 15 tot 20 uur rusten.
 3. Haal het deeg uit de kom en vorm het tot een ronde bol met bebloemde handen
 4. Vet de skillet in met een beetje olijfolie en vorm de bol zachtjes tot een schijf in de skillet.
 5. Sluit de skillet af met wat keukenfolie en laat het deeg weer 2 uur rijzen
 6. Bereid een barbecue voor met een indirecte hitte van ongeveer 300°C.
 7. Snij de uien in plakken van een halve centimeter en snij de knoflook fijn. Bak alles in wat boter aan tot de ui zacht is. Bestrooi de uien met wat peper en zout en gesneden rozemarijn. aan het eind mag de balsamicoazijn er door geroerd worden.
 8. Als het deeg voor de tweede keer gerezen is dan is de skillet helemaal gevuld. Mocht dit niet het geval zijn dan druk je voorzichtig het deeg in de hoeken.
 9. Beleg het deeg voorzichtig met de mozzarella, ui en rasp je wat verse parmezaan erover.
 10. Zet de skillet in de barbecue en sluit het deksel. In 25 tot 30 minuten is de bodem en bovenkant mooi goudbruin. Mocht dit nog niet het geval zijn dan sluit je het deksel weer.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook