Gerookte worst en druiven

In samenwerking met

Gerookte worst en druiven

Geroosterde druiven passen geweldig bij pittige worstjes. Die zoet-zure bommetjes samen met gekarameliseerd ui en gerookte worst is een geweldig recept die heel goed bij de herfst past.

De Masterbuilt smoker is een zogenaamde gravity fed smoker waarbij een kolom gevuld met houtskool van onder wordt aangestoken en de warmte de ketel in wordt geblazen. Dat maakt het dus eigenlijk een offset smoker. Maar dan makkelijker wat betreft bediening.

De temperatuur in de ketel wordt namelijk geregeld door een thermostaat die de ventilator aanstuurt die vervolgens meer zuurstof richting de gloeiende houtskool blaast. Dus je stelt hem gewoon in op de gewenste temperatuur en de Masterbuilt regelt de rest.

Om te roken gooien we deze keer wat blokjes rookhout tussen de houtskool die we in de kolom storten. Je zou ook een blokje in de asbak kunnen leggen. Als kleine stukjes gloeiende houtskool op het hout vallen dan gaat deze ook vanzelf roken.

Omdat we de worsten eerst gaan roken leggen we de worsten hoger in de ketel. Onder het rooster zie je de kolom lopen waardoor de hitte verdeelt wordt in de ketel. Dat maakt dat er op het onderste rooster toch nog wel wat directe hitte is.

Dit zijn trouwens Iberico chorizo worstjes. Die zijn lekker pittig en dat past heel goed bij de zoete ui en fris zure druiven. Een hele fijne combinatie. Jij mag natuurlijk helemaal zelf weten welke worst je op de barbecue gooit.

Na een uurtje zijn de worsten gerookt. Als je ze na een poosje rusten in stukken snijdt kan je verrast worden met een roze rookring. Dit is geen rauw vlees maar een reactie van elementen in de rook die ervoor zorgen dat het vlees zijn eigen kleur behoudt. Je krijgt trouwens niet altijd een rookring maar mocht dat toch lukken dan mag je hem trots laten zien op Instagram.

De beste tip bij het karameliseren van uien

Om ui te karameliseren heb je tijd nodig. Ga het proces niet proberen te versnellen door de temperatuur te verhogen. Daarmee zorg je alleen maar dat de ui verbrandt. Neem gewoon de tijd en laat de uienringen langzaam bruiner worden.

Het is dus ook geen kwestie van roerbakken. verdeel de uienringen in de pan en schep ze elke 3 minuten een keer om en laat ze dan weer liggen. Het enige wat je in de gaten moet houden is of er nog wel genoeg vocht in de pan zit want dat is essentieel.

Als de ui zacht, goudbruin en heerlijk zoet is dan mogen de druiven erbij. Je mag zelf weten of je witte of blauwe druiven gebruikt. Vindt je het trouwens niet vreemd dat een witte druif groen is en een blauwe druif paars? Of ben ik de enige.

Als je de keuze hebt, of een slechte oogst, dan moet je weten dat dit recept het beste werkt met de kleinere formaat druiven. Die knappen namelijk eerder open. Als de grotere druiven heel blijven zijn ze gloepend heet en levensgevaarlijk als je ze open bijt. Laat dat een waarschuwing zijn.

Als de druiven warm zijn dan gaat de worst er nog even bij om op te warmen.

Wij serveren de worst en druiven met aardappelpuree. Zelfgemaakte, niet van die kleffe uit een pakje. Gewoon aardappels koken en dan stampen met wat boter, kookroom en peper. Moeilijker is het niet.

Ga jij deze worst en druiven ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @masterbuilteu zodat we kunnen zien hoe het er uitziet.

Ingrediënten

 • 8 pittige worstjes
 • 100 gram boter
 • 2 witte uien
 • 1 kilo pitloze druiven
 • 2 tenen knoflook
 • 2 el balsamicoazijn
 • Een el gesneden verse rozemarijn
Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

 1. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 120ºC om te roken. Leg de worsten aan de koelste kant en rook ze voor één uur. Laat ze dan rusten.
 2. Zet een dikke pan op het rooster en laat de boter smelten. Snij de uien in dunne ringen en verdeel ze in de pan.
 3. Schep de uien elke paar minuten een keer om tot ze zacht en goudbruin zijn.
 4. Verwijder de stokjes van de druiven en gooi ze bij de uien in de pan. Pers de knoflook en snij de rozemarijn fijn. Dan gaat dat ook in de pan samen met de balsamico azijn.
 5. Als de druiven knappen dan snij je de worsten in stukken en leg je ze bij de druiven in de pan om op te warmen.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook