Iberico Pluma met kersen cimichurri

Iberico Pluma met kersen cimichurri

De Iberico Pluma is een uniek stukje vlees van het Iberico varken dat is terug te vinden tussen de nek en de ruglende. Het vlees kun je heel goed kort grillen op het rooster of in een skillet naar medium tot een kerntemperatuur van zo’n 63ºC. Het vlees zal dan mooi rosé zijn, vol van smaak, botermals en aan de buitenzijde een licht krokantje door het grillen.

Het zal bij velen wel bekend zijn dat een chimichurri heel goed samen gaat met een hot and fast gegrild stuk vlees. Een kersen chimichurri is een ideale combinatie met varkensvlees. Voor dit Iberico pluma recept gaan we dus deze kersen variant maken.

Iberico varkensvlees is onder de regelmatige barbecuer inmiddels al redelijk bekend. Het Spaanse, smaakvolle vlees heeft met z’n ideale vet vlees verdeling een prachtige marmering die lijkt op die van een wagyu rund. Het varken uit het zuidwesten van Spanje eet in het najaar, van november tot en met april, de eikeltjes (bellota’s) van de grond die daar uit de bomen zijn gevallen. Dit zorgt er voor dat het vlees een typische nootachtige smaak krijgt.

Door eerst de chimichurri te maken kan deze nog enkele uren in de koelkast opgeborgen worden. Hierdoor zullen alle ingrediënten beter met elkaar vermengen en de smaak van de chimichurri ten goede komen.
Het meest verrassende van deze chimichurri zijn natuurlijk de toevoegingen van kersen en granaatappelpitten. Om de pitten uit de granaatappel te verwijderen snij je de schil rondom het kroontje in. Verwijder het kroontje en snij dan vanaf, waar het kroontje zat naar de onderkant. Eigenlijk zoals bij een sinaasappel maar dan zo’n 8 keer. Je kunt nu de granaatappel als een waterlelie open vouwen en de pitten er makkelijk uit kloppen.

De granaatappelpitten zijn met de vele andere ingrediënten een onderdeel van deze unieke saus. Het toevoegen van de ingrediënten mag je op het gevoel doen. Proef tussendoor en achteraf zodat je hem geheel naar eigen smaak kan aanpassen. Op deze manier wordt het jouw chimichurri!

Deze Iberico pluma met cherry chimichurri kun je natuurlijk lekker combineren met groentes uit de skillet. Op het moment dat je de barbecue ga opstoken naar zo’n maximaal 250ºC, kun je de skillet al direct warm stoken. Voordat je het vlees ga grillen kun je bijvoorbeeld krieltjes, paprika en andere groente in de gietijzeren pan boven de directe hitte bakken. Mocht je de mogelijkheid hebben om je barbecue in te richten met een indirecte zone dan schuif je de skillet hier naar toe als deze vrijwel gaar zijn. Ondertussen kun je dan het Iberico vlees in korte tijd grillen. Op deze manier komt straks alles warm op tafel.

Dit is de Iberico pluma met kersen chimichurri van Thijs. Ga jij deze Iberico steak ook maken, laat dat dan weten in de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Voor de kersen chimichurri

 • 200 gram kersen
 • 1 sjalot
 • Bosje koriander
 • Bosje krulpeterselie
 • Bosje oregano
 • 1 el cherry azijn
 • 5 el Olijfolie
 • 1/2 Citroen
 • 1/2 granaatappel
 • 2 tenen knoflook
 • 1/4 tl Zout
 • 1/4 tl chillivlokken

Bereiding

 1. Verwijder de pitten uit de kersen en snij de kersen vervolgens in kleine stukjes. Snipper de sjalot en de tenen knoflook goed fijn. Haal vervolgens de blaadjes van de koriander, oregano en krulpeterselie. Snij de kruiden fijn zodat je van ieder kruid twee eetlepels hebt. Daarna haal de pitten uit een halve granaatappel.
 2. Meng bovenstaande ingrediënten in een schaaltje en voeg er de cherry azijn, het sap van een halve citroen en de olijfolie aan toe. Breng op smaak met een snufje zout en chillivlokken die je eerst fijn hebt gemaakt in de vijzel. Zet je kersen chimichurri dan in de koelkast.
 3. Maak je barbecue gereed voor een directe bereiding op zo’n 230-250ºC. Bij een ketelbarbecue volstaat het om de helft van je kolenrooster te vullen. Bij een kamado barbecue kun je kiezen om direct te grillen zonder platesetter of een halve te plaatsen.
 4. Haal ondertussen het Iberico vlees uit de koelkast en voorzie het aan beide kanten van Italiaanse kruiden en zout. Peper adviseer na het grillen aan te brengen.
 5. Borstel je rooster goed schoon, neem het af met keukenpapier en wrijf hierna het rooster in met het keukenpapier met een beetje olie er op.
 6. Leg de Iberico pluma op het hete rooster boven de gloeiende kolen. Sluit de barbecue en wacht zo’n 3 minuten.
 7. Draai met een tang het vlees om en grill de andere zijde ook zo’n drie minuten.
 8. Bij een kerntemperatuur van zo’n 63ºC mag het vlees er af. Anders kun je het vlees nog een keer draaien tot de gewenste temperatuur is bereikt.
 9. Laat de steak rusten onder een stuk aluminiumfolie en serveer het daarna met de kersen chimichurri.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook