Koud gerookte gevulde eitjes

In samenwerking met

Koud gerookte gevulde eitjes

Een gevuld eitje mag eigenlijk op geen enkel goed feestje ontbreken. Ook niet op een barbecue feestje. Maar dan moet je wel de eitjes roken.

Om het helemaal compleet te maken mengden we het eigeel met een beetje bbq saus en tabasco.

Als we de eieren gekookt hebben dan gaan ze daarna in ijswater. Door het temperatuur verschil zal het velletje onder de schaal loskomen van het eiwit waardoor het makkelijker pelt.

We hebben 12 eitjes gekookt en dat moeten 20 gevulde eitjes worden. Nu denk je dat we niet kunnen rekenen maar we hebben een reden om 4 halve eieren niet te gaan vullen. de eierdooier van 12 eieren is namelijk precies genoeg om 20 halve eieren te vullen.

We hebben nog een trucje om makkelijker het eigeel te verwijderen. Leg het gepelde ei op je werkblad en duw voorzichtig een scherp mes in het eiwit. Zo gauw als je merkt dat er iets meer weerstand komt rol je met het mes het ei over het werkblad.

Zo snij je het eiwit rondom door en kan je de eierdooier heel schoon verwijderen.

Met welk hout rook je eieren?

Eiwit heeft van zichzelf een hele milde smaak. Daarom hoeft de rooksmaak die je toevoegt niet heel sterk te zijn. Wij gebruiken rookmot van appel hout omdat dit een milde rooksmaak geeft. Je zou in principe elk hout van vruchtdragende bomen kunnen gebruiken.

Koud roken doe je als het koud is en dan het liefst onder de 25ºC. Vandaag is het ongeveer rond de 3 graden buiten dus perfect weer om koud te roken. Doordat de rook iets warmer is zal de temperatuur in de rookkast iets hoger zijn maar nog steeds perfect om koud te roken.

In dit geval is die lage temperatuur niet heel belangrijk want het eiwit is al gekookt. Zou je rauwe vis koud willen roken dan moet je er zeker op letten.

Als de rook de Borniak rookkast vult dan mogen de halve eitjes er in. We plaatsen de eitjes laag in de kast omdat daar de rook het snelst voorbij is. We hopen zo de eieren een lichte rooksmaak te geven. Wil je toch meer de rook proeven dan kan je het rek hoger plaatsen waar zich een hogere concentratie rook bevindt.

De rest van de barbecuesmaak moet van de vulling komen. En dan met name van een flinke klodder bbq saus. Als zuurtje gebruiken we een paar theelepels sap van een potje ingelegde jalapeño. Je zou ook augurkensap of appelciderazijn kunnen gebruiken.

Hier kan je goed zien wat de opstelling is voor koud roken in een rookkast. Omdat de spiraal die de rookmot doet roken heet wordt zou het in de rookkast net te warm kunnen worden. Door het spiraal in een losse kast te plaatsen en deze te verbinden met de rookkast via een slang, zal het in de rookkast niet te warm worden.

Na 20 minuten roken mag de Borniak smoker open. Je ziet nu dat de bovenkant van de eitjes een beetje geler is geworden. Dat komt omdat rook is neergeslagen op de eitjes. Zou je het hele eitje rooksmaak en een rookkleur willen geven dan zou je de eitjes halverwege het roken om moeten draaien.

Zoals je zag gooiden we alle ingrediënten voor de vulling in een ziplockzak. Vervolgens kneed je de inhoud tot je een egale vulling hebt. Dan knip je een hoekje van de zak en dan heb je een spuitzak.

Dan mag er nog wat paprikapoeder en bieslook over de eitjes voor de kleur en dan mag je ze meteen serveren. De eieren kan je 2 dagen gekoeld bewaren maar ze zijn het lekkerst als ze vers zijn.

Ga jij ook deze koud gerookte gevulde eitjes ook maken? Laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @Borniak-ovens zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

 • 12 eieren
 • 2 el mayonaise
 • 2 el barbecuesaus
 • 1 el milde mosterd
 • Een beetje tabasco
 • 2 tl augurkensap of appelcider azijn
 • Zout en peper naar smaak
 • Paprikapoeder
 • Bieslook
Beer in a Box

Beer pairing

Donker & Elegant

Van dubbel, Amber, Bock, Quadrupel tot Barleywine.

Bereiding

 1. Kook de eieren 12 minuten in kokend water
 2. Leg ze in ijswater om het koken te stoppen en pel ze daarna
 3. Snij de eieren doormidden en verzamel de dooiers in een ziplockzak
 4. Rook de halve eieren 30 minuten met een beetje beuken rookmot
 5. Doe ondertussen de mayo, bbq saus, mosterd, tabasco en augurkensap bij de dooiers en kneed alles goed door elkaar. Breng op smaak met roer en zout.
 6. Haal de eieren uit de smoker knip een hoek van de ziplockzak en spuit 20 halve eieren vol met het eigeel mengsel
 7. Bestrooi de gevulde eieren daarna met een beetje paprika poeder en gesneden bieslook

Gearchiveerd onder:

, , , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook