Mini pulled pork

Mini pulled pork

Dit recept voor mini pulled pork is een betaalbare variant op de echte pulled pork, het low and slow bereiden van 3 tot 5 kg varkensschouder. Als je nog nooit pulled pork hebt gegeten of nooit zelf bereid dan is dit het moment.

Na ons artikel over pulled pork is er een paar keer gevraagd of dit ook met een kleinere hoeveelheid vlees gemaakt kon worden. Dit leek ons wel een mooie uitdaging en zeker niet onmogelijk. We kunnen alvast zeggen dat het heel goed gaat anders hadden wij er nooit een recept voor gemaakt.

Wij gingen er eerst van uit dat je simpelweg begint met een kleiner stuk varkensschouder of procureur. Neem in plaats van een paar kilo een stuk van een kilo en doe daar hetzelfde mee als bij het grotere stuk vlees.

Het probleem hierbij is dat het vlees sneller naar de gewenste kerntemperatuur gaat en dat het intramusculair vet geen tijd genoeg krijgt om te smelten. En dat is nu precies wat er moet gebeuren om het vlees te kunnen pullen.

Nu zal op bovenstaande manier echt wel een lekker resultaat op tafel komen maar wij hebben een manier verzonnen die gelijk is aan de beroemde 3-2-1 bereiding die je gebruikt om spareribs te bereiden. Al zullen de tijden anders zijn. De eerste tijd staat voor het roken, de tweede tijd is het ingepakt garen van het vlees en de derde tijd is het zorgen voor een mooie korst en karameliseren van de saus. De tijden zullen variëren met de dikte van het vlees en de temperatuur op de barbecue.

procureur

2 mooie plakken varkensnek oftewel procureur van ongeveer 3 cm dik. Voor de echte grote pulled pork kan je ook varkensschouder gebruiken maar omdat deze plakken een stuk dunner zijn zal het vlees te snel uitdrogen.

procureur-in-de-rub

Minstens 40 minuten voordat de procureur de barbecue op gaat moet het vlees worden ingewreven met de dryrub. Mix de zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder in een kom en giet het over in een strooibus. Dit helpt enorm bij het goed verdelen van de rub.  De rub zal door het eigen vocht van het vlees opgenomen worden in het vlees.

procureur-indirect-roken

Dit is onze basis 2 zone barbecue opstelling. op de gloeiende kokosbriketten liggen 2 pakjes met een handvol appelhout snippers. Je maakt een pakketje van aluminiumfolie met wat rookhout. Prik er een paar gaten in en deze leg je op de briketten of tegen een brander op je gasbarbecue.

Wij maken hier gebruik van de Minion methode. Dat wil zeggen dat we ⅓ van de barbecue vullen met koude briketten en in het midden gaan dan 8 gloeiende briketten. Deze steken in de loop van een aantal uur de rest van de briketten aan. Zo kun je heel lang een lage temperatuur houden in de barbecue.

Plaats een aluminium bak met water onder het rooster op de plek zonder briketten. Het water zal ervoor zorgen dat de temperatuur makkelijker stabiel blijft en dat de rook door condensvorming op het vlees neerslaat.

procureur-in-texas-crutch

Als er een kerntemperatuur is bereikt van 65 tot 70ºC dan pakken we het vlees in aluminiumfolie. Voordat ze dichtgaan gieten we er een beetje appelsap of appelazijn in. Of een combinatie hiervan.

Het vocht in het pakket zal gaan stomen en in combinatie met het zuur van de appelazijn zal het vlees malser worden.

procureur-na-de-texas-crutchNadat het vlees een kerntemperatuur heeft van 88ºC of hoger check je de malsheid van het vlees. Er moet met gemak een sateprikker doorheen geprikt kunnen worden. Deze steek je door de folie heen.

Maak je geen zorgen als het mals worden heel lang duurt. Het vlees heb je, als het goed is, goed ingepakt en zal niet uitdrogen. De tijd is afhankelijk van een aantal dingen zoals de dikte van het vlees, het vetpercentage, temperatuur op de barbecue en nog veel meer dingen.

Is het vlees mals dan plaats je het pakket in een ovenschaal of braadslee. Dit doe je omdat er veel vocht vrijkomt. Haal nu het vlees uit de aluminiumfolie en leg het vlees weer op de barbecue. Pas op want het vlees is misschien al zo mals dat het uit elkaar kan vallen. Het opgevangen vocht mag je, anders dan bij de echte pulled pork, weggooien.

Nu gaat het vlees nog een keer terug op de barbecue. Dit is ook het moment dat je barbecuesaus op het vlees smeert. De saus zal nu ook een beetje gaan karameliseren en zorgen voor een extra smaak.

procureur-low-and-slow

Het vlees mag na een half uur van de barbecue. Doe dat heel voorzichtig. Het vlees is erg zacht geworden en valt zo uit elkaar. het zou jammer zijn als het vlees na zoveel werk op de grond terecht komt.

procureur-met-rookring

Het is ook heel goed te zien dat de rook zijn werk heeft gedaan. Er is een hele mooie roze rookring te zien van een paar millimeter.

Serveer op een broodje met wat Coleslaw of met een lekkere salsa op een tortilla.

Ingrediënten

 • Plak(ken) procureur (varkensnek) van ongeveer 3 cm dik. Een beetje slager kan je hier wel aan helpen. Ga niet voor varkensschouder want deze zijn een stuk magerder. Het vet heb je echt nodig anders zou het teveel uitdrogen.
 • Jouw eigen favoriete rub. Wij hebben hier een rub gemaakt van gelijke delen zout en verse zwarte peper en halve delen paprikapoeder en knoflookpoeder
 • Jouw eigen favoriete saus. Wij hebben de Kansas city BBQ saus gemaakt.
 • Appelazijn

Bereiding

 1. Mix de zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder in een kom.
 2. Breng de rub aan op de procureur en laat dit zeker 40 minuten in de koelkast intrekken.
 3. Bereid ondertussen je barbecue voor voor indirecte verhitting met een keteltemperatuur van ongeveer 110ºC.
 4. Plaats een aluminium bak met water onder het rooster op de plek zonder briketten. Om de temperatuur makkelijker stabiel te houden
 5. Als de temperatuur in de barbecue ergens tussen de 100 en 130ºC stabiel is dan mag het vlees op het rooster zo ver mogelijk van de hitte. Het rookhout mag erop en het deksel mag dicht met de luchtuitlaat boven het vlees.
 6. Als de kerntemperatuur ergens rond de 65ºC is dan mag het vlees ingepakt worden.
 7. Neem een lang stuk aluminiumfolie vouw de randen alvast iets op en giet daar wat appelazijn in. Heb je dit niet in huis dan mag het ook half gewone azijn en half appelsap zijn. Leg het vlees op het aluminiumfolie en vouw alles daarna goed dicht. En het pakket leg je weer op de barbecue.
 8. Dit laat liggen tot het vlees mals genoeg is een kerntemperatuur heeft van minstens 88ºC.
 9. Het vlees haal je voorzichtig uit de folie. Voorzichtig omdat het vocht in de folie erg heet is en het vlees al erg zacht is geworden. Leg de procureur weer terug op de barbecue
 10. Tijdens de laatste periode op de barbecue kan je het vlees zo laten of een keer insmeren met barbecuesaus.
 11. Na ongeveer een half uur mag het vlees van de barbecue.
 12. Leg de procureurlap voorzichtig in een ovenschaal en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook