Hoe maak je de perfecte hamburger

De perfecte hamburger is donkerbruin maar zeker niet verbrand. Het broodje is een beetje warm en licht geroosterd. Het broodje is knapperig als je er in bijt en het vlees is stevig en toch nog lekker sappig.

Dit is geen beschrijving van de hamburger die bij de meeste mensen van de barbecue af komt. Vaak heeft de burger zo lang op de gril gelegen dat je er mee kunt schrijven en over het algemeen is hij gortdroog. Wil je de lekkerste hamburger van de barbecue hebben? Lees dan deze tips en dan moet het prima lukken.

Koop het juiste gehakt

runder-gehakt

Ga je naar de slager vraag dan rundergehakt met een vetpercentage van 20 tot 25% vet. Een goeie slager kan je hier wel bij helpen. Als je toch naar de supermarkt gaat voor hun versie van rundergehakt stink er dan niet in om mager rundergehakt te kopen. Het vet zorgt er juist voor dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het grillen. En als er te weinig vet in het vlees zit zal de hamburger droog en taai worden. Je kan trouwens ook best een goeie hamburger maken van varkensgehakt. Je moet zeker genoeg gehakt kopen, één Hamburger is ongeveer 100 gram, 150 voor een stevige.

Zelf gehakt draaien of laten draaien

Omdat je niet altijd weet van welk soort vlees het gehakt is gedraaid kan je bij de juiste slager vragen of ze gehakt willen draaien van een specifiek stuk vlees. Wij raden nek, borst of riblappen aan. Deze stukken rundvlees hebben de perfecte spier/vet verhouding en hebben een duidelijkere rundvleessmaak. Dit wordt wel een iets duurdere hamburger maar dan heb je ook echt iets speciaals. Vraag de slager of hij het vlees wat grof kan draaien. 2 x door plaat 8 is heel mooi. Maar je slager weet ook wel wat een goede grofheid is voor een mooie hamburger.

Gebruik het gehakt rechtstreeks uit de koelkast

Hoe warmer het vlees wordt des te eerder droogt het uit. Misschien maar een beetje maar elk beetje vocht dat je in het vlees kan houden totdat het op de barbecue gaat is mooi meegenomen. Het liefst zou je de hamburger vormen in de koelkast. Dek het vlees altijd af met folie totdat het gebruikt gaat worden. Wees niet bang dat het gehakt niet op kamertemperatuur is voordat hij de barbecue op gaat. De hamburger is dun genoeg om snel op te warmen.

Gebruik een weegschaal

Het is makkelijker om allemaal dezelfde hamburgers te maken in plaats van hamburgers met verschillende diktes of groottes als je gelijke hoeveelheden vlees gebruikt.
En je zult net zien. Er is altijd een zeikerd die gaat zeuren dat hij een kleinere hamburger heeft. Dus gebruik voor het gemak een keukenweegschaal. Zoals we al zeiden: “één Hamburger is ongeveer 100 gram, 150 voor een stevige.”

Kneed het gehakt niet te hard

Was eerst je handen. Het zou jammer zijn als je gasten de volgende morgen boven de pot hangen met een voedselinfectie. Houd je handen ook nat dan plakt het vlees niet tijdens het vormen van de hamburger.

Hoe losser het gehakt, des te malser is straks de hamburger. Zorg er voor dat ook tijdens het toevoegen van verschillende kruiden en specerijen dat je niet te hard knijpt. Kneed ook niet eerst een bal om een schijf te maken, maar probeer meteen een schijf te vormen. Druk of klop de gelijke delen vlees met één hand tot een schijf terwijl je met de ander de randen vormt. Ga niet slaan. Probeer een dikte te krijgen van zo’n 2 cm dik. Maak de hamburger ook 1 tot 2 cm groter dan hij uiteindelijk moet worden. Op de barbecue zal hij nog wat krimpen.

Hoe maak je een mooie ronde hamburger

Dan schaf je een hamburgerpers aan. Hiermee maak je perfecte hamburgers zoals je die bij de slager in de vitrine ziet liggen. Inclusief wax papiertjes om het helemaal echt te maken.

Deze hamburger pers heeft de mogelijkheid om 3 formaten hamburgers te maken met elke gewenste dikte. En als je lekker wil gaan experimenteren dan kan je net zo makkelijk gevulde hamburgers maken.

Maak een kuiltje in de schijf

Als een hamburger kookt, dan zwelt ie. Dan krijg je een bolle, ongelijke hamburger. Als je een kuiltje in het midden maakt van zo’n 4 tot 5 cm rond en een halve cm diep, zal de hamburger straks mooi gelijk van dikte zijn.

Laat de hamburgers een paar uurtjes rusten

Als je de tijd hebt laat dan de door jou gevormde hamburgers een paar uurtjes liggen in de koelkast. Hier worden ze steviger van en vallen ze niet zo snel uit elkaar op de barbecue. Laat de hamburgers ook niet op kamertemperatuur komen voor het grillen maar gooi ze rechtstreeks op het hete en schone rooster.

Neem het juiste broodje

Dan heb je eindelijk het juiste vlees, heb je geen goed broodje. Je broodje maakt de halve hamburger. En elk soort burger verdient zijn eigen soort broodje. In Nederland hebben we geluk dat elke supermarkt mooie bolletjes verkoopt. Soms hebben ze zelfs van die hele mooie grote.

Maar sommige burgers passen weer beter op een Ciabatta of een mooie Brioche. Wat echt lekker is: Snijd de broodjes door, en leg ze dan met de snijkant even op de barbecue.

Stook de barbecue op

Wat je nodig hebt is een hete barbecue, dat wil zeggen, een dun as laagje op de kooltjes mag maar je moet je hand niet langer dan 2 seconden boven het rooster kunnen houden. Heb je een thermometer in het deksel van de barbecue dan mag de temperatuur zeker richting de 200°C.

Gebruik echter tijdens het grillen geen deksel. Dan blijft het vocht in de barbecue hangen en dan krijg je nooit een krokante korst. Dat is met een flinke barbecue niet zo’n probleem maar met een kleine tafelbarbecue ga je het zeker merken. Het deksel mag erop als er vlammen ontstaan onder de hamburgers. Door het zuurstofgebrek zal de vlam doven.

Maak het rooster schoon

Aan een vies rooster blijft je vlees plakken. Een vies rooster is sowieso niet heel fris. Die aangekoekte resten komen ook in je burger terecht. Maar dat kan je heel makkelijk oplossen.

Als het rooster heet is dan borstel je het schoon met een staalborstel en daarna veeg je de resten weg met een stuk keukenpapier en een beetje olie. Zo zal de hamburger niet meer aan het rooster plakken.

Hoe geef je smaak aan een hamburger

Natuurlijk heeft goed vlees heeft genoeg aan zout. Strooi het over de hamburger vlak voordat het vlees de gril op gaat en niet te voorzichtig. Meng nooit zout door het vlees. Zout zorgt ervoor dat de eiwitten zich aan elkaar gaan binden en daardoor krijg je een minder malse hamburger.

Toch hebben wij een go-to recept dat we vaak gebruiken om het vlees op smaak te brengen. Meng 1 eetlepel Worcestershire saus, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en 1 theelepel knoflookpoeder per 500 gram gehakt door het vlees. De burgers bestrooien we met wat zout vlak voordat ze barbecue op gaan.

Heb je doodgewoon gehakt van de supermarkt dan kan je daar ook geweldige burgers mee maken. Probeer dan onze hamburger kruiden. Succes verzekert. De losse kruiden koop je gewoon online.

Als de burger op de gril ligt, dan keer je regelmatig

hamburger-op-het-rooster

Natuurlijk moet je niet overdrijven maar door de burger regelmatig te keren krijg je een gelijkmatigere garing. Wij beweerden ook altijd dat je een hamburger maar 1 keer mocht keren met als reden dat dat beter was voor de sappigheid van het vlees. Hier zijn wij inmiddels van teruggekomen.

Doordat je vaker keert gaart de burger gelijk aan beide zijden in plaats van aan 1 kant heel veel en de andere kant hoeft dan nog maar heel kort. Het resultaat is dat er een duidelijk verschil is tussen beide kanten van de burger. 1 kant is overdone en de 2e kant is zoals die moet zijn met vaak een mindere bruining. Door regelmatig te keren krijg je aan beide zijden dezelfde bruining en in de burger een gelijkmatige garing.

De eerste keer dat je mag keren is als de burger zelf loskomt van het rooster. Als hij plakt ben je te vroeg of is je rooster nog vies maar daar hebben we het over gehad. Na de eerste keer dat de burger loskomt keer je de burger elke minuut.

Ga niet op je hamburger staan duwen

Als je wil gaan barbecueën moet je geen haast hebben. Het zal misschien iets sneller gaan maar als je op de burger duwt dan duw je de sappen uit het vlees, en daar zit nu net de meeste smaak in. Je wilt de perfecte hamburger, heb geduld. Hij wordt vanzelf gaar.

Voor de cheeseburger

Doe een plakje kaas op de burger na de laatste keer draaien, terwijl de burger nog op de barbecue ligt. De kaas zal net beginnen te smelten en is gesmolten als je hem serveert.

In Amerika krijg je natuurlijk Amerikaanse Cheddar op je cheeseburger. Wij vinden dat geen Cheddar, laat staan kaas. In Nederland zijn we gezegend met geweldige kaas dus raden we aan om bijvoorbeeld een jonge Goudse kaas te gebruiken.

Barbecuesaus op de hamburger

Als je van barbecuesaus houd dan smeer je dit op het laatste moment op de hamburger. Zo’n 1 of 2 minuten voor het moment dat je ze er af haalt. Dan heeft de saus nog de tijd om op te warmen en zal de suiker in de saus niet verbranden. Gebruik de dikkere sausen en geen mopsausen. Deze zijn te dun en dan ligt de meeste saus straks tussen de kooltjes. Draai de hamburger na het smeren ook niet meer om.

Wanneer weet je zeker dat je hamburger gaar is?

Het is niet de bedoeling dat je je hamburger zover doorbakt dat je er mee kan schrijven. Je weet dan wel zeker dat ze gaar zijn, maar ze zijn niet meer geschikt voor consumptie.

De enige manier omdat te controleren is door een thermometer aan te schaffen en deze dan ook te gebruiken. De kerntemperatuur van een compleet gare hamburger 70°C. Heb je geen thermometer dan moet je er eentje opensnijden om te kijken of de hamburger naar je zin is. Doe dit liever te vroeg dan te laat. Zijn ze nog niet gaar dan kan je ze nog wat langer laten liggen.

Wij eten graag een hamburger van een goeie steak. Deze gaan we zeker niet te ver doorbakken en zijn het lekkerst als ze medium rare gebakken worden. De kerntemperatuur is dan niet hoger dan 55 tot 58°.

Even rusten

Als je de hamburger van de barbecue haalt, laat hem dan 2 tot 3 minuten rusten zodat alle vocht zich weer door de hamburger kan verdelen. Op deze manier ben je niet alle vocht kwijt met de eerste hap. Als je de hamburger serveert op een broodje dan ben je misschien al 2-3 minuten bezig met het aankleden van het broodje.

Bemelburger

Serveer deze perfecte hamburger met groenvoer, een tomaatje, rauwe of gebakken ui en een klodder zelfgemaakte ketchup. Of ga volledig over de top en maak een Bemelburger.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook