Drumsticks op de barbecue

gare-drumsticks

Drumsticks zijn een niet te missen favoriet op de Nederlandse barbecue. Bijna in elk standaard barbecuepakket zijn ze te vinden en nagenoeg allemaal voorgegaard (lees voorgekookt) en dat is zo jammer. Wij snappen het wel. De Nederlandse barbecueër is ongeduldig en wil zo snel mogelijk wat te eten op zijn bord en om nou te voorkomen dat de kip halfgaar is en een voedselvergiftiging veroorzaakt, gaart je slager de kip voor. Maar als je even de tijd neemt, ze zelf marineert en ze dan rauw op het rooster gooit, worden ze zo veel lekkerder.

Wat is een drumstick

De drumstick is het onderste deel van een kippenbout, de kuit. Oftewel het gedeelte onder de knie en boven de enkel. Heeft een kip wel knieën en enkels? Het vlees is vetter dan van de bovenbout en mooi stevig. Net groot genoeg voor bij het avondeten en klein genoeg als snack bij een paar glazen bier. Dat is waarschijnlijk de reden dat je ze ook nog wel eens ziet liggen als TV-stick.

Wat doen we met een drumstick

Voorkoken is inderdaad een optie mocht je geen tijd hebben, maar de drumstick vaart het best bij een low and slow bereiding. Wij gaan het hier niet over recepten hebben. Je kunt drumsticks marineren of in de dry rub zetten en ze aan het eind aflakken met bbq-saus. Drumsticks mogen heet, zoet, zout, zoetzuur. Het maakt allemaal niet uit. Het overgrote deel van de bereiding zal het zelfde zijn. Wij gaan hier voor een dry rub.

Als je het doet zoals wij het hier beschrijven, ben je gegarandeerd van geweldige, goudbruine drumsticks met een krokant velletje en heerlijk zacht vlees. Volg onderstaande stappen en dan gaan we aan het eind eten. Wij in ieder geval wel.

Welke drumsticks koop je

Koop drumsticks bij de poelier of slager en dan natuurlijk van een scharrelkip. Zo’n kip die lekker de ruimte heeft gehad en misschien zelfs daglicht heeft gezien. Ja, het kan nog. Koop drumsticks met vel en lekker dik; minstens 2 per persoon. De één lust ze niet en de ander eet er het liefst 4. Houd je over, dan zijn ze koud de volgende dag ook nog lekker. Ga na de aankoop rechtstreeks naar huis en houd ze goed koel tot je ze gaat bereiden.

rauwe-drumsticks

Drumsticks voorbereiden

Haal de drumsticks een half uur voordat ze de barbecue op gaan uit de koelkast en maak ze droog en schoon met wat keukenpapier. Je leest wel eens dat je ze zou moeten afspoelen onder de keukenkraan maar dat is het begin van een grandioze salmonellabesmetting omdat door het spetteren van het water op de kip alles dat je wilt afspoelen overal op het aanrechtblad terechtkomt met een leuke kruisbesmetting als gevolg. Niet doen dus.

rauwe-drumsticks-in-de-rub

We gaan de drumsticks op smaak brengen met een dry rub. Een dry rub met wat extra zout zorgt ook voor een droog velletje zodat deze sneller krokant wordt. Wij gebruiken onze dry rub voor kip. Klinkt logisch toch?

Breng nu de dry rub aan, doe de drumsticks in een vershoudzak en schud alles lekker door elkaar. Laat de zak goed gesloten op temperatuur komen. Doe dit alleen als de kip binnen een half uur, 3 kwartier de barbecue op gaan. Gaat dit langer duren dan leg je de zak in de koelkast.

Barbecue opwarmen

Bereid een barbecue voor op een temperatuur van 130 tot 150ºC. Probeer in ieder geval onder de 160 graden te blijven. Zeker als je suiker in de dry rub had. Deze zou gaan verbranden en dat is niet lekker.

We gaan voor een indirecte bereiding. Dus aan 1 kant van de barbecue de kolen of aan 1 kant de gaskraan open. Heb je een gasbarbecue met maar 1 gaskraan dan heb je vast wel een warmhoudrekje in het deksel. zodat de drumsticks wat verder verwijdert zijn van de hitte.

Zorg dat het rooster goed schoon is of brand ze nu even schoon. Even de staalborstel erover en klaar. Zet een aluminium bak op het koelere gedeelte onder het rooster. Of leg daar wat aluminiumfolie. De kip gaat wat vet lekken en dat druipt dan je barbecue in. Mocht je dat geen punt vinden dan doe je het lekker niet.

drumsticks op de barbecue

Nu mogen de drumsticks op het rooster en dan weg van de directe hitte en het deksel dicht. Zo lang als de temperatuur op de barbecue rond de 150ºC blijft, laat je ze zeker een uur liggen. Ga lekker wat anders doen. Maak een pan met nasi of trek een biertje open en ga in de zon zitten.

De geur van de kip die lekker langzaam aan het garen is, komt zo nu en dan voorbij bij de buren en die krijgen ook vanzelf trek. Goede reden om er een paar drumsticks extra op te gooien. Je bent ze toch al het hele jaar aan het pesten met de rookpluimen.

gare-drumsticks-indirect-3

Wat er nu gebeurt onder het deksel is iets heel moois. Het vet net onder het vel van de kip gaat smelten. Dat verdwijnt dus heel langzaam en zorgt ervoor dat het vel droog wordt. Dat is precies wat we willen, want het vel kan alleen maar krokant worden als het droog is. De drumstick wordt nu heel langzaam gaar, waardoor al het vlees geweldig mals wordt en mooi loskomt van het bot.

Na een uur ga je eens kijken wat er gebeurt is. Wat je ziet is dat het vet hier en daar, vooral rond het dunne deel van de drumstick, onder het vel goed zichtbaar is. Het vlees en het vel is door de verhitting iets opgetrokken zodat er ruimte is ontstaan voor het vet. De rest hangt onderaan de drumstick of in de barbecue. Draai de drumsticks nu een keertje om zodat de andere kant nog iets droger kan worden. Sluit het deksel nog 10 minuten.

gare-drumsticks-indirect

Wanneer zijn de drumsticks klaar

Ze zijn klaar als ze klaar zijn. Daar hangt geen tijd aan vast. We aan uit van de kerntemperatuur. Steek een kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte van de drumstick zonder het bot te raken. We willen uiteindelijk een kerntemperatuur van 85°C. Dat meten we met een digitale kernthermometer.

Dat is een stuk boven de 70ºC waarbij kip gaar is maar dat heeft een reden. Wij vinden de vettere delen van de kip bij 70°C nog te glibberig en niet zacht genoeg. Boven de 80°C zie je dat het vlees zich terugtrekt van het bot en het vlees wordt steviger. Al het vet is weg en de huid heeft tijd genoeg gekregen om droog te worden.

Is de temperatuur nog niet helemaal 85 graden dan komt dat wel goed bij de laatste stap. Het afgrillen van de drumsticks.

Afgrillen van de drumsticks

Je wilt graag een krokant velletje op je kip. De voorbereiding heb je al gedaan door het vet te laten smelten. Het laatste stukje doe je door de drumsticks nog even snel om en om boven het hete gedeelte van de barbecue te leggen.

Heb je een gasbarbecue dan draai je simpelweg de kraan vol open. Op een kolenbarbecue is het iets lastiger. Bij een kamado kan je vaak nog even de luchtinlaat vol open gooien als er nog wat energie in de kolen zit. Dat wil op een ketelbarbecue ook nog wel eens lukken. Is dit niet het geval dan haal je de drumsticks even van het rooster en vul je de barbecue nog even aan met verse kolen of briketten.

drumsticks-afgrillen

Als je daar geen zin in hebt, is er nog een andere mogelijkheid. Leg de drumsticks boven het beetje hitte dat je nog hebt. Dat werkt ook wel maar dan duurt het even wat langer en het vel wordt niet zo krokant als dat je de hitte nog even opvoert. Maar je moet geen haast hebben bij barbecue. Heb je haast dan moet je volgende keer maar weer de voorgegaarde drumsticks kopen. Maar je bent nu eenmaal zo ver dus je moet nog maar even doorzetten. Het is het waard.

Dit is ook het moment dat je de drumsticks nog in kan smeren met een beetje barbecuesaus voor een extra smaak. Op kip werkt een zoete barbecuesaus erg goed. Vooral kinderen vinden dit geweldig lekker. Pas wel goed op dat de saus niet verbrand. Een paar zwarte plekjes mag.

drumsticks-met-nasi

Als je nu niet op het laatste moment de drumsticks hebt laten verbranden, heb je de perfecte drumsticks en kan je het serveren aan je gasten. Of je eet alles zelf op. Zie maar.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook