In English

Broodje pulled buikspek

In samenwerking met

Wij zijn gek op buikspek. Als burnt ends, porchetta of gewoon als plakken op de burger. Deze keer willen we het pullen. Om vlees te pullen heb je een low and slow bereiding nodig en genoeg vet. Dat zit met buikspek natuurlijk wel goed.

En omdat er genoeg vet in zit gaan we ook niet voor low and slow maar voor hot and fast. Deze pulled buikspek garen we op 150°C. Nog steeds niet heel heet maar toch een stuk heter dan de 100 tot 120°C waar we normaal op bezig zijn.

Koop gewoon doodgewone Hollandsche buikspek. Ga niet moeilijk doen met Iberico, Livar of andere prachtige stukken vlees. Het is in dit geval zonde van het geld en meestal zit  er een te grote verhouding vet in het vlees. Je wilt minstens een gelijke verhouding vet en vlees. Misschien zelfs iets minder vet.

Dit recept krijgt een Aziatisch tintje. Gewoon omdat deze smaken geweldig passen bij varkensvlees. En omdat we wel houden van een beetje pit. De marinade is gemaakt met 2 flinke eetlepels sambal en 2 theelepels chili olie. Dat lijkt een hoop maar dat valt best mee. Tijdens de low and slow bereiding vlakt de hitte behoorlijk af. Ben je wat angstiger dan mag er gerust wat minder in. Het blijft echt wel een lekker broodje.

Na het marineren gaat de buikspek verwend worden met een dry rub. Daar gooien we suiker in omdat zoet en varkensvlees ook weer zo’n fijne combinatie is. Door de rub zit ook gember voor de extra Aziatische smaak. Dit wordt een geweldige combinatie van spek, zout, zoet en hitte.

We hebben onze Kamado Joe Classic 3 voorbereid voor een indirecte bereiding. In het divide and conquer systeem plaatsen we in de onderste stand eerst het accessoire rek met daarop de platesetters. Daarop zetten we een braadslee met water. In de bovenste stand plaatsen we het rooster.

De braadslee met water vangt het vet op dat van de buikspek af druppelt. Als dit vet op je platesetter terecht komt dan gaat het verbranden en stinken. Dat heb je altijd te laat in de gaten en dan gaan de buren klagen. Dan ga jij zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben en dan hebben wij het weer gedaan.

Na een uurtje of 3 heeft het vlees genoeg rook gezien en zit de kruidenlaag el stevig op. Dat is het moment dat je het buikspek in gaat pakken in aluminiumfolie. Voordat je het vlees stevig inpakt proef je natuurlijk eerst of je goed bezig bent.

In deze fase steken we de smoke thermometer in het vlees om de kerntemperatuur in de gaten te houden. En dan gaan we voor een kerntemperatuur van rond de 96°C. Maar wat belangrijker is, is de malsheid van het vlees. Dat check je heel makkelijk door een probe van je thermometer door de folie te steken. Als de probe met gemak door het vlees gaat dan weet je dat het buikspek mals is.

Pak de buikspek nog niet uit maar doe er nog een extra stuk folie overheen en leg het pakket dan in een koelbox om te rusten. Hoe langer je dit vol kan houden hoe beter. Je hoeft niet bang te zijn dat het vlees koud gaat worden. In de koelbox blijft het echt urenlang goed warm.

Na het rusten mag je de buikspek pullen. Met twee vorken trek je het zo uit elkaar. Je mag het ook met je blote handen doen maar neem maar van ons aan dat het vlees echt nog te heet is.

Op dit moment mag je trots aan iedereen de rookring in het vlees laten zien. En daarna moet je uit gaan leggen dat het vlees echt niet rauw is. De roze kleur is een reactie tussen stikstofmonoxide en koolmonoxide met de myoglobine in het vlees. Ook zonder deze rookring zal je een rooksmaak hebben maar het ziet er gewoon heel mooi uit.

Dit broodje mag je beleggen met alles wat je wilt. Het is jouw broodje. Wij maken er een soort Báhn Mì van door er wortel en komkommer bij te doen. In plaats van koriander hebben we verse munt gebruikt. Samen met de jalapeño peper en de saus is dit een heel compleet broodje.

Dit broodje pulled buikspek is echt geweldig. Probeer het recept en laat ons weten hoe je het vindt. Of beter! Maak een foto en plaats deze op Instagram. Tag @bbqhelden en @kamadojoe_nl zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

 

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 4 el soja saus
 • 3 tenen knoflook
 • 2 el sesam olie
 • 2 el rijstwijn azijn
 • 2 el sambal manis
 • 2 tl chili olie
 • 2 el suiker
 • 3 bolletjes stemgember

Voor de dry rub

Voor de saus

 • 200 ml ketchup
 • 1 teen knoflook geraspt
 • 2 eetlepels honing
 • 30 ml appel cider azijn
 • 1 bolletje stemgember geraspt
 • 2 tl sambal

Voor er op

 • Komkommer
 • Julienne gesneden wortel zoet zuur
 • Verse munt
 • Jalapeño
Beer in a Box Beer in a Box

Beer pairing

Verwacht Licht Blond, Donker Blond, Beetje Blond, Zwaar Blond maar ook Tripels.

Bereiding

 1. Snij met een scherp mes kruislings de vetkant van het vlees in.
 2. Meng de onderdelen van de marinade en schenk dit in een ziplockzak. Doe het buikspek erbij en druk zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit.
 3. Kneed de marinade goed door en zet de zak 2 dagen in de koelkast.
 4. Na 2 dagen haal je het buikspek uit de marinade en dep je het droog met wat keukenpapier. Meng alles voor de dry rub en strooi een egale laag over alle kanten van de buikspek.
 5. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150°C en een blokje rookhout. Leg de buikspek op het rooster en sluit het deksel.
 6. Na een uur of 3 heeft het vlees een mooie kleur gekregen en zit de bark er stevig op. Dan pakken we het buikspek in met aluminiumfolie en gaat het terug op de barbecue.
 7. Steek een thermometer in het vlees en sluit het deksel weer.
 8. Ondertussen kan je de saus maken door alle ingredienten in een pannetje te gooien en het zachtjes aan de kook brengen. Als er dikke bubbels ontstaan dan haal je de saus van het vuur.
 9. Als het buikspek een kerntemperatuur heeft bereikt van 96°C dan check je de malsheid met de probe van je thermometer. Is het vlees naar je zin dan pak je het opnieuw in met aluminiumfolie en laat je het zeker een half uur rusten.
 10. Trek de buikspek uit elkaar met 2 vorken en beleg een broodje met het buikspek, de saus en alles wat je lekker vindt.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Erik en Harco. BBQ-bloggers van het jaar 2019 en wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief