Broodje pulled buikspek

In samenwerking met

Broodje pulled buikspek

In Nederland zijn we niet vies van buikspek. De ouderwetse speklap staat al jaren op het menu bij elk Hollandsch barbecue feestje. Wij hebben deze keer een Amerikaans tintje gegeven aan een buikspek. We hebben het namelijk gepulled voor een smakelijk broodje.

Voor deze pulled pork heb je niet heel veel nodig. Een mooi stuk buikspek zonder zwoerd, Tabasco en peper en zout. We snijden de vetlaag in tot aan het vlees. Dan zal het vet makkelijker smelten en de zout en peper kan lekker in het vlees trekken. Het is dan ook zaak dat je alles lekker diep tussen de blokjes vet wrijft met je handen.

Omdat we de buikspek willen roken gebruiken we de SloRoller in onze Kamado Joe. De bovenkant van de SloRoller wordt heet en als daar vet opvalt dan verbrandt het en dat gaat stinken. Je kan een lekbak gebruiken maar je kan er ook een dubbel vel aluminiumfolie op leggen.

Om vlees te roken heb je maar een dunne lichte rook nodig. Voor de rooksmaak moet de stikstofdioxide gassen in de rook omgezet worden in stikstofmonoxide. Dat gebeurt alleen maar met een ruime verhouding zuurstof in de rook.

Minder zuurstof geeft meer zware rook met zware koolstofdeeltjes die neerslaan op het vlees en dat is gewoon niet lekker. Dus gebruik rookhout met mate en zorg voor een goede doorstroom van verse zuurstof.

Als de buikspek voldoende rook heeft gezien dan gaan we het inpakken. Omdat we flink wat appelsap gebruiken leggen we de buikspek in een aluminium schaal.

De ingepakte schaal gaat terug op de barbecue. Dit is het moment dat we de Smoke thermometer plaatsen. De Smoke heeft een losse ontvanger die via radiogolven contact houdt met de thermometer. Zo kan je overal in huis de kerntemperatuur van het vlees in de gaten houden. We stellen het alarm in op 95ºC en gaan lekker naar binnen.

Na een uurtje of drie is de buikspek zacht genoeg om te pullen. Het vet is bijna helemaal gesmolten en heeft zich vermengt met de appelsap. We pullen het buikspek in de appelsap zodat het vlees lekker vet blijft. Ben je daar niet zo van dan haal je het vlees eerst uit de bak voordat je het gaat pullen.

Probeer in ieder geval de korstjes van peper en zout apart te houden. Die zijn extra lekker en kan je straks een beetje verdelen over alle broodjes.

Dit broodje pulled buikspek heeft geen extra saus nodig. Wil je wel graag saus dan houd niemand je tegen. Wij hebben er wel een lekkere groene kool salade bij gemaakt. De frisse en iets bittere salade zorgt voor een goede balans met het gerookte vlees.

Ga jij ook pulled buikspek maken laat ons dat weten via de reacties hieronder. Of beter! Maak een foto en plaats deze op je social media kanaal. Tag @bbqhelden en @kamadojoe zodat we kunnen zien wat je hebt gemaakt.

Ingrediënten

Beer in a Box Beer in a Box

BBQ-Helden Box

Bitter & Growl

Dit is speciaal voor de IPA liefhebbers.

Bereiding

  1. Snij met een scherp mes kruislings de vetkant van het vlees in.
  2. Smeer alle kanten in met wat Tabasco en bestrooi het met een dunne laag peper en zout. Wrijf alles goed in de vetlaag.
  3. Bereid een barbecue voor met een indirecte temperatuur van 150°C en een blokje rookhout. Leg de buikspek op het rooster en sluit het deksel.
  4. Na een uur of 2 zit de laag peper en zout er stevig aan vast en kan het vlees ingepakt worden. Plaats het vlees in een aluminium schaal of oventray en giet de appelsap erbij.
  5. Sluit de schaal af met aluminiumfolie en steek een thermometer door de folie in het vlees.
  6. Plaats de bak terug in de barbecue en gaar het vlees tot een kerntemperatuur tussen de 95 en 99ºC of tot het vlees mals genoeg is.
  7. Als het buikspek zacht is geworden laat je het zeker een half uur ingepakt rusten.
  8. Daarna trek de buikspek uit elkaar met 2 vorken en beleg je de broodjes.

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Like, deel of laat een reactie achter

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook