Winterbarbecue

Wij van de BBQ helden zouden het liefst elke dag barbecueën en zien dus ook geen reden om te stoppen als het rond het vriespunt is en de sneeuw enkelhoog in de tuin ligt. Maar een winterbarbecue is duidelijk iets anders dan de barbecue die je doorgaans organiseert als de mussen dood van het dak vallen.

Je zult je wel degelijk goed moeten voorbereiden om er voor te zorgen dat je eerste winterbarbecue niet in het water valt. Hieronder volgen een paar tips om je te helpen bij je eerste winterbarbecue.

Welke barbecue moet je gebruiken?

Niet elke barbecue is geschikt om ′s winters te gebruiken. De meeste goedkope zijn van dun materiaal en daardoor zal de temperatuur in de barbecue eerder beïnvloed worden door de buitentemperatuur. Mocht je een echte winterbarbecueër worden koop dan een keramische kamado. Of een barbecue met dubbele wanden zoals de Weber Summit charcoal. De wanden zorgen ervoor dat koude wind geen invloed heeft op de temperatuur in de barbecue.

 

Maar een ketelbarbecue van een goede kwaliteit zoals de Weber Mastertouch is goed genoeg voor een milde Nederlandse winter. Een winterbarbecue kan wel alleen maar met een barbecue met een deksel. De warmte die zich onder het deksel opbouwt is noodzakelijk om ook maar iets gaar te krijgen.

Waar moet de barbecue staan?

Als je een mogelijkheid hebt om de barbecue uit de wind te houden doe dat dan. Als je voor een kerntemperatuur van 70° Celsius moet zorgen en het is buiten 30° dan hoef je nog maar 40° extra te zorgen. Als het buiten -10° is, en vaak is de gevoelstemperatuur nog lager, dan moet je al heel wat meer overbruggen. Normaliter zorgt de warmte die van een barbecue afkomt voor een isolatie van de temperatuur in de barbecue. Daar is geen sprake van als er een flinke koude wind op je Weber staat te blazen. Dat is de reden dat een winterbarbecue zo 2 tot 3 keer langer duurt dan een zomer barbecue.

Een gasbarbecue kan met een stevige wind zelfs uitwaaien en dat kan best een spannend resultaat geven als het gas zich ophoopt onder het deksel waarna je hem weer probeert aan te steken met de vonkontsteking. Er ontstaat een flinke vuurbal die er voor zorgt dat je zonder wenkbrauwen aan het kerstdiner zit.

Plaats je de barbecue uit de wind, zet hem dan niet te dicht bij een houten schutting of tegen een muur met een plastic regenpijp. Je snapt wel waarom.

Sneeuw is over het algemeen niet zo′n probleem behalve als je barbecue achter in de tuin staat en je moet eerst een pad vrijmaken. Voor de rest hebben wij liever sneeuw dan regen. Zorg er wel voor dat de sneeuw rondom je barbecue weg is. Als de sneeuw smelt en later aanvriest heb je een prachtige ijsbaan rond je barbecue.

Zorg voor voldoende licht

Het wordt vroeger donker in de winter dus moet je ervoor zorgen dat je goed licht hebt bij je barbecue. Je kunt nooit zien of je hamburger gaar is bij het licht van een setje tuinfakkels. Een bouwlamp is een beetje overdreven maar het mooiste is een lampje die je op je hoofd zet. Het ziet er niet erg stoer uit maar wie gaat er dan ook ′s winters barbecueën.

Zorg voor genoeg brandstof

Het duurt langer voor een barbecue om goed warm te worden als het kouder is buiten. Dat is ook de reden dat je eerder door de kooltjes heen bent. Zorg dus voor een extra zak houtskool. Ook het warm houden van een gasbarbecue kost extra propaangas dus zorg dat de tank goed vol is en houd een extra tankje achter de hand.

Stook em flink op

Zorg ervoor dat de barbecue heet genoeg is voordat je het vlees erop gooit. Als je je hand langer dan 2 seconden 10 cm boven de kooltjes kan houden dan is de barbecue niet heet genoeg. Dit geldt trouwens ook voor een zomerbarbecue. Nog beter is om een digitale thermometer te gebruiken waarbij je de probe in een klemmetje een paar centimeter boven het rooster kunt plaatsen. Zo weet je precies op welke temperatuur je bezig bent.

Red-Snapper-bijna-gaar

Wat gooi je er op?

Wil je niet al te lang buiten staan, gril dan wat dunnere stukken vlees of vis, zoals karbonades of hamburgers. Of voorgegaarde dingen zoals kippepoten of vleugels. Met een winterbarbecue moet je niet verwachten dat je binnen een half uur wat op je bord hebt liggen. Hou het dus simpel en ga niet voor de meest uitgebreide recepten. Ben je letterlijk een doorgewinterde barbecueër dan kun je gerust beginnen aan de wat moeilijkere recepten met grotere stukken vlees.

Als je gaat barbecueën probeer dan zoveel mogelijk van de maaltijd op de barbecue te bereiden. Als je dan toch met die kou buiten moet staan dan moet het het zeker waard zijn. Vlees of vis is logisch maar ook de groenten, aardappelen en de sausen kunnen prima op de barbecue bereid worden. Dan zijn je tenen in ieder geval niet voor enkel een paar satehtjes doodgevroren.

Als het niet door kan gaan

Zorg voor een back-up plan als je winterbarbecue niet door kan gaan door een hagelstorm of hoosbui. Tuurlijk moet je kunnen barbecueën onder elke omstandigheid maar dat vinden wij zelfs overdreven. Dus als de sneeuw harder valt dan dat je het van je barbecue kan scheppen moet je de kip maar in de oven gooien.

Je kunt altijd nog wel elektrisch barbecueën. Misschien niet heel stoer maar dan sta je wel droog. De Pulse van Weber is een elektrische barbecue die je serieus moet nemen.

Ga nooit, maar ook echt nooit barbecueën in een afgesloten ruimte zoals een garage of bijkeuken. Met sommige gerechten kan je nog wel eens flinke vlammen veroorzaken, dan is een plafond van een garage erg dichtbij. En als je garage aan je huis vast zit…

picanha-steaks-direct-op-de-grill

Het verbranden van kool veroorzaakt ook koolmonoxide, en in een afgesloten garage bouwt dat snel op naar giftige hoeveelheden. Ook een gasbarbecue veroorzaakt koolmonoxide als deze niet goed staat afgesteld. Ook kan een gasbarbecue propaangas lekken als deze niet goed is aangesloten en wat er gevaarlijk is aan gas in een afgesloten ruimte hoeven we niet uit te leggen, toch. Bewaar überhaupt je gasflessen buiten of onder een carport ook als je niet gaat barbecueën.

Nog een paar tips

    1. Er hoeft er maar 1 buiten te staan

      Dat is meestal degene met de grootste bek of degene die de barbecue organiseert. In Nederland hebben we niet al te vaak een strenge winter en kwakkelt de winter een beetje rond het vriespunt. Mocht het wel -10° of -20° worden, zorg dan dat je barbecue lekker brand en ga tijdens het grillen lekker naar binnen. Je barbecue zorgt er wel voor dat je vlees warm wordt. Daar doe je zelf niets meer aan.

    2. Kleed je warm aan

      Je barbecue mag dan wel warm zijn maar aan de andere kant krijg je een kouwe kont. Doe je een sjaal om, steek deze dan in je jas want anders hangt hij zo tussen de kooltjes.

    3. Houd je klep dicht

      Hou het deksel van de barbecue zoveel als mogelijk gesloten. Als je nagaat dat een winterbarbecue zeker 2 tot 3 keer zo lang duurt, dan heeft het geen zin om het deksel eerder open te gooien dan de tijd in het recept aangeeft. Je staat zo een hele nacht buiten als je om de minuut gaat kijken of je kip al klaar is.

    4. Neem de tijd

      Hou de tijd die bij een recept staat als leidraad maar ga er vanuit dat je stukje vlees een stuk langer moet grillen om gaar te worden als het -10° is. Koop een goeie vleesthermometer en hou de kerntemperatuur in de gaten zodat je zeker weet dat alles goed gaar is.

    5. Houd je gereedschap schoon

      Zorg dat je barbecue goed onderhouden is en zet hem elke keer nadat je hem schoongemaakt hebt binnen. Mocht je een fanatieke winterbarbecueër worden dan is het geen lolletje om elke keer als je wilt gaan barbecueën eerst de roest van het rooster of de gaspitten te moeten krabben.

    Conclusie

    Niet alleen is een winterbarbecue, en barbecueën in het algemeen, erg lekker. Maar met een groep vrienden in de kou om de barbecue staan met een glühwein heeft ook iets speciaals. De winter hoeft geen reden te zijn om niet te gaan barbecueën en al hebben we in Nederland zelden zo′n erg strenge winter, met bovenstaande tips kan je barbecueën wanneer je wilt.

Gearchiveerd onder:

, , ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook