Hoe maak je lekkere malse spareribs

spareribs-met-blues-hog-smokey-mountain-sauce

Spareribs, Misschien wel het meest populaire stukje vlees van de barbecue, zo niet dan vormen ze met de hamburger en de saté een mooie top 3.

Maar hoe maak je ze nu lekkere malse spareribs, zo gaar dat je het vlees bijna van de botten kan zuigen, en de saus zo stroperig dat deze aan je vingers blijft plakken? Hoe bereik je dat jouw gasten niet uitgepraat raken over de spareribs afkomstig van jouw barbecue? Kortom, hoe word jij een BBQ-held?

Toen de sparerib nog geen sparerib was

varkensboerderij

Laten we beginnen met de basis, het varken. Zo heeft elk varkensras zijn eigen specifieke smaak. Een beetje slager kan vele soorten leveren.

Het spreekt voor zich dat de spareribs van het Nederlandse varkens het meest gangbare is. Het is relatief neutraal van smaak, en hierdoor leent het zich goed voor marinades met een sterke smaak. Het is namelijk zonde om vlees met een heel eigen en karakteristieke smaak te sterk te kruiden.

Als jouw slager een ouderwetse vakfreak is, dan zal hij je graag nog veel meer over verschillende rassen met hun specifieke smaak vertellen. Maar kies je voor Nederlands, kies dan bij voorkeur scharrelvlees. Het is veel lekkerder en ook nog eens diervriendelijker.

Een voorbeeld van zo´n speciaal ras is het Iberico varken, en dan bij voorkeur die varkens die in het voorjaar alleen maar verse grassen hebben gegeten, in de zomer een mengsel van gerst en tarwe, en in de herfst uitsluitend eikels, tot wel 10 kilo per dag.

iberico-varken

Deze varkens leven buiten en bewegen veel, en zelfs heel veel wanneer je ze met de Nederlandse productie varkens vergelijkt, Die beweging en het voedsel geeft het vlees een wat nootachtige smaak en zorgt tevens voor vetopbouw in het spierweefsel, wat tot malser en smaakvoller vlees leidt.

Ook het Nederlandse Livar varken is zo’n “speciaal” varken. De beesten lopen lekker buiten en krijgen verschillende granen te eten.

Deze ribs ga je niet vol smeren met barbecuesaus. Een lichte marinade is genoeg om de eigen smaak van de ribs naar boven te laten komen. Deze spareribs zullen iets duurder zijn dan de andere spareribs maar ze zijn het zeker een keertje waard.

Verschillende spareribs

Niets is zo eenvoudig als het lijkt, dus een goede slager zal vragen “welke wil je hebben?” wanneer je alleen om spareribs vraagt. Wat wij kennen in Nederland zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende, vlakbij de ruggengraat. Deze spareribs zijn klein, lekker handzaam en bevatten lekker mals vlees. In Amerika worden deze spareribs “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd.

verse-babyback-ribs

Wij verstaan onder echte spareribs de spareribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees is een stuk steviger van structuur, maar tegelijkertijd veel smaakvoller. De bereidingstijd is langer, maar de moeite van het wachten waard.

buiksparerib-beef-en-steak

Tenslotte zijn er nog krabbetjes, deze komen van het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Krabbetjes bevatten het minste vlees, maar zijn bijzonder smaakvol. Dat gezegd hebbende beschouwen we krabbetjes niet als spareribs.

Het vlees voorbereiden

Goed, je hebt dus je favoriete spareribs van je favoriete varkensras. Spoel om te beginnen de spareribs af onder de kraan om alle losse deeltjes, botsplinters en gruis te verwijderen.

Dep de spareribs droog met keukenpapier. Snij met een scherp mes al het overtollige vet en kleine loshangende stukjes vlees weg, dit verbrand alleen maar en dat is zonde voor de totale smaak.

Het lastigste klusje is het vlies te verwijderen, maar het is wel belangrijk voor het resultaat. Het gaat het beste door de botte kant van een gewoon mes tussen het vlies en het eerste bot aan de dikke zijde van de sparerib te wurmen. Heb je dit eenmaal voor elkaar, trek het vlies dan van de botten in de richting van het smalle deel. Heb je vette vingers neem dan een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te grijpen. Dat help zeker.

Kijk de sparerib nog eenmaal na op losse stukjes en spoel hem desnoods nog een keer af en dep hem dan droog.

Spareribs smaak geven

Over het algemeen geven we smaak aan spareribs met een dry rub en een saus. Wij hebben op de site al heerlijke recepten voor spareribs met rubs en sausen maar die kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen.

Een goede basis rub voor geweldige spareribs is de volgende:

  • 4 el bruine suiker
  • 2 el zout
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 1 el uienpoeder
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder

Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 babyback spareribs. Alle losse kruiden koop je bij Van Beekum Specerijen.

Je wrijft de schoongemaakte spareribs in met olijfolie, mosterd of Worcestershire saus zodat de dry rub straks goed blijft plakken. Daarna bestrooi je de ribs met een egale laag van de dry rub. Laat de rub dan zeker een uurtje intrekken in de koelkast.

De saus gebruik je de laatste 10 minuten van de bereiding en vlak voordat je ze serveert.

Moet je spareribs wel of niet voorkoken?

Je wil graag je spareribs lekker mals. En dat kan op vele manieren. Wij hebben als stelregel dat als je de tijd hebt dan bereid je de spareribs volledig op de barbecue. Je bent wel wat langer bezig maar dan heb je ook wat. Voorkoken is alleen nodig als je over 2 uur malse spareribs wilt hebben. En dat is zeker mogelijk met voorkoken.

Heb je wel de dag ervoor tijd maar wil je niet die dag ook de barbecue aanhebben dan gaar je ze voor in de oven.

Zo moet je spareribs voorkoken

Voorkoken wordt op neergekeken binnen de barbecue gemeenschap en als het niet hoeft dan moet je het ook lekker laten. Er zullen maar weinig restaurants zijn die niet voorgekookte spareribs serveren. En wees nou eerlijk. Je hebt ze altijd met smaak gegeten.

En als je het dan toch doet, doe het dan goed. Voorkoken doe je in een marinade. Wees lekker scheutig, zodat je de spareribs in de marinade met slechts een beetje water hoeft te koken. Net genoeg om ze kopje onder te laten gaan. Hoe meer water in verhouding tot de hoeveelheid marinade, hoe meer smaak je verliest. Een kooktijd van 30 minuten volstaat.

spareribs-voorkoken

Laat de ribs afkoelen in het vocht met de deksel schuin op de pan. Het barbecueën kan nu direct boven een niet te heet vuur en de ribs zijn in een minuut of 10 klaar.

Spareribs niet voorkoken maar indirect grillen

Zorg dat je je barbecue ingericht hebt met 2 zones. De eenvoudigste manier van indirect grillen is door hete kooltjes aan 1 zijde van de afsluitbare barbecue te leggen, en naast de kooltjes plaats je een aluminium wegwerp druipbak, gevuld met water.

indirecte-opstelling

De barbecue moet voorzien zijn van regelbare luchtopeningen in de bak en in het deksel en bij voorkeur beschikken over een thermometer in het deksel. Deze thermometer is niet zozeer om de temperatuur te checken maar wel om te kijken of de temperatuur constant blijft. De ideale temperatuur ligt tussen de 100 en 150 graden en moet gemeten worden op het rooster ter hoogte van de sparerib. Dit kan met een simpele oventhermometer of een hele luxe digitale thermometer die je buiten de ketel af kan lezen.

spareribs-indirect-roken-op-de-Weber

Als de barbecue op temperatuur is, leg je de spareribs boven de druipbak, niet boven de kooltjes, en met de botjes naar beneden. Zo ongeveer ieder half uur baste je de ribs, er is geen reden om de ribs te keren. Houdt er rekening mee dat het een uurtje of 3 duurt voordat ze gaar zijn, maar we hebben geen haast toch.

Wil je de spareribs nog malser dan pak je de spareribs na de eerste anderhalf uur in met aluminiumfolie. Zo leg je ze in ieder geval een half uur tot een uur terug op de barbecue. Dan haal ze eruit en leg je ze nog even terug op het rooster. Als finishing touch kan je nog een glaze toepassen.

Door deze methode juist toe te passen krijgen je lekkere malse spareribs die, in tegenstelling tot wanneer je zou voorkoken, nog steeds een lekkere bite hebben, de structuur in het vlees blijft behouden. Indirect grillen heeft onze voorkeur. Een ander groot voordeel is dat je bij deze methode ook rookhout aan de kooltjes toe kan voegen.

Spareribs voorgaren

Mocht je een dag of een paar dagen van tevoren de spareribs willen voorgaren dan kan dat heel goed. Zo hoef je ze de volgende dag alleen maar af te grillen. De spareribs laat je 3 uur garen in de barbecue op 120 graden. Met een dry rub of marinade, dat maakt niet uit. Pak ze aan het eind in aluminiumfolie en laat ze afkoelen. In de koelkast kan je ze zo een paar dagen bewaren.

Spareribs-in-de-texas-crutch

Op de dag van het feestje leg je de spareribs ingepakt op de barbecue zodat ze op temperatuur kunnen komen. Daarna pak je ze uit en gril je ze nog even een half uurtje om en om af.

Nu weet je hoe je gegarandeerd malse spareribs op tafel moet zetten. Na een poosje oefenen ben je verpest voor het leven en vind je nergens meer betere spareribs.

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan jou helpen om jouw barbecue tot een smakelijk en compleet feestje te maken.

Meer over de BBQ-Helden.

Vuur en Rook