Vegetarische barbecue

Zeg nu zelf, wat is het eerste wat bij je opkomt bij het woord barbecue? Steaks, burgers, bier, mooi weer, feestje? Het is niet heel erg waarschijnlijk dat je meteen aan vegetarische gerechten moet denken. Toch houdt zo’n 1 op de 25 Nederlanders er enige vorm van vegetarisme op na.

dus zeker wanneer je een barbecue organiseert waarbij je niet van iedereen de eetgewoontes kent, is het misschien goed om je hier even in te verdiepen.

Waarom is iemand vegetarisch? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn, vanuit verschillende ideologische beweegredenen. Sommigen willen absoluut niet dat er dieren voor consumptie gedood worden.

Anderen gaan een stapje verder en willen geen producten eten/gebruiken die dierlijke ingrediënten hebben, geen melk, eieren, maar deze mensen dragen bij voorbeeld ook geen leer.

Maar ook gezondheidsredenen of milieu overwegingen kunnen iemand doen besluiten een vorm van vegetarisme te volgen. Weer anderen zien in vegetarisme 1 van de manieren om het voedsel dat de aarde kan produceren eerlijker over de wereldbevolking te verdelen.

In ieder geval is vegetarisme het geiten wollen sokken imago allang ontgroeid en komt er steeds meer acceptatie voor vegetariërs. Ook het aanbod voor hen in de supermarkten groeit, zij het op een bescheiden tempo.

Verschillende soorten vegetariërs

Om een ​​goed gastheer/vrouw te zijn is het goed te weten wat voor vegetariër je hebt uitgenodigd. Dit klinkt misschien raar, maar sommige mensen die geen vlees eten, eten wel vis en/of zuivel. Bij anderen schieten zelfs de tranen in de ogen wanneer er een plant is doodgemaakt om de honger te stillen en deze mensen zullen alleen de vruchten van planten eten. Zoals al gezegd, in Nederland volgt gemiddeld 4% van de mensen een vegetarisch dieet in enige vorm, elk met zijn of haar eigen beweegredenen, dus met een beetje feest heb je er al gauw 1 of 2 rondlopen.

Lacto-ovo vegetariër

De meeste mensen die zich vegetariër noemen, zijn lacto-ovo vegetariër. Deze groep eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten en gebruiken wel dierlijke producten zoals wol of leer.
Deze gasten kan je prima voeden tijdens een barbecue.

Lacto vegetariër

De lacto vegetariër eet geen eieren maar gebruikt wel zuivelproducten.
Ook nog een prima vegetarische gast.

Ovo vegetariër

De ovo vegetariër is het omgekeerde van de lacto vegetariër, dus wel eieren, maar geen zuivel.
Ook wel wat voor te vinden.

Total vegetariër en veganist

Dit zijn de die-hards. De strikte vegetariër eet geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten, dus absoluut geen dierlijke producten (zoals gelatine en dierlijk stremsel). Zij letten daarbij vaak ook goed op welke e-nummers er gebruik worden in bepaalde producten. Een veganist doet er nog een schepje bovenop en zal ook geen dierlijke producten zoals wol, bont of leer gebruiken.
Dit wordt al wat lastiger maar niet onmogelijk.

Rauw veganist

Hetzelfde als een veganist, alleen eet deze groep alles rauw.
Deze groep heeft niets te zoeken op een barbecue.

Fruitariërs

Als we veganisten die-hards noemen, moeten we deze groep wel extremisten noemen. Deze mensen eten alleen die delen van de plant, die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden. Dus eigenlijk alleen vruchten, noten en zaden.
Hier hebben we ook recepten voor.

Pescotariër

De pescotariër eet net als de vegetariër geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.
Een graag geziene gast op je barbecuefeestje.

 

Pollotariër

Deze groep eet wel gevogelte, eieren en zuivelproducten, maar weer geen vis.
Niets lekkerder dan een paar kippenpoten indirect op de barbecue.

Parttime vegetariërs of Flexitariër

Deze groep eet niet altijd vlees maar ook niet altijd vegetarisch, bijvoorbeeld wegens gezondheidsredenen. Dit is een sterk opkomende groep.
Kan lastig zijn, wanneer eten ze wel vlees en wanneer niet.

wees nieuwsgierig

Dus laat iemand je weten dat hij of zij vegetariër, dan toon je pas echt interesse als je kan antwoorden met de vraag welke vorm van vegetarisme gevolgd wordt.

Goed, nu we dus weten dat er nog al wat verschillende vormen van vegetarisme zijn en dat mensen vele redenen kunnen hebben om een vegetarisch dieet te volgen, wordt het tijd om ons af te vragen wat we kunnen doen om het deze gasten net zo naar de zin te maken als de carnivoren die je hebt uitgenodigd.

Om te beginnen: Vragen. Toon je belangstelling, vraag wat de gast wel of niet eet dan wel lekker vindt. Misschien krijg je als antwoord wel dat je je geen zorgen hoeft te maken en dat men zelf iets meeneemt. In dat geval kan je hier stoppen met het lezen van dit artikel. Mocht jezelf aan de slag willen, op onze site vind je vegetarische recepten waar je al leuk mee uit de voeten kan.

Tips voor een vegetarische barbecue

  • Wees voorzichtig met kant en klare vleesvervangers zoals bijvoorbeeld een groenteburger. Hoewel het heel erg gemakkelijk lijkt en ondanks dat zo’n burger gebakken in een koekenpan erg smakelijk kan zijn, leent niet ieder kant en klaar product zich voor de barbecue. De kans bestaat dat je een gortdroog bierviltje serveert in plaats van een sappige groenteburger. Als op de verpakking staat dat het product gebruikt kan worden onder de grill, dan zit je meestal wel goed. Probeer het anders zelf eerst uit (veel van de hedendaagse vlees vervangende producten zijn goed te eten, zelfs voor verstokte carnivoren).
  • Houd er rekening mee dat niet alle groenten even makkelijk garen boven op de barbecue. Paprika, aubergine en courgette, uien of champignons gaan uitstekend, maar wanneer je broccoli of bijvoorbeeld groene asperges gebruikt, is het beter deze groenten vooraf even beetgaar te blancheren.
  • Het blancheren van hardere groentes vergemakkelijkt ook het marineren hiervan. Bewaar de marinade ook om de groenten mee in de blijven kwasten tijdens het grillen, groenten droogt veel sneller uit boven een grill.
  • Anders dan bij vlees meestal het geval is, geven groenten geen vetten af tijdens het grillen. Zorg er daarom voor dat je een schoon rooster gebruikt dat regelmatig ingevet wordt met olie. Dit gaat heel goed met een vette prop keukenpapier. Als het even kan, gebruik dan een fijnmaziger rooster, de stukken groenten zijn vaak veel kleiner dan een lap vlees. Nog een aandachtspuntje: leg de groenten niet direct boven hete kolen, maar gebruik een barbecue met 2 zones, of zorg er voor dat je barbecue niet te heet is. Groenten, fruit en vleesvervangers hebben veel minder hitte nodig dan vlees.
  • Je vegetarische gasten zullen het heel erg waarderen wanneer er op het rooster geen vlees bereid wordt. Het is daarom misschien handig om een aparte barbecue te hebben en dat het voor iedereen duidelijk is dat er geen vlees op gegrild mag worden.
  • Tofu (tahou), tempeh en seitan lenen zich erg goed om op de barbecue gegrild te worden en zijn erg snel klaar. Ook nemen deze producten heel erg goed marinades op, je kan er bijvoorbeeld prima sateh van maken. Bedenk wel dat tofu vaak veel vocht bevat en het is raadzaam om dit er eerst uit te persen. Dit doe je door wat lagen keukenpapier op een snijplank te leggen. Vervolgens snij je het blok tofu in plakken van 2 centimeter dik en deze plakken leg je op het keukenpapier. Leg dan op de tofu weer een paar lagen keuken papier, daarop weer een snijplank met wat gewicht er boven op. Laat het een minuutje of 10 staan en je tofu is een stuk steviger. Wil je er vervolgens nog een wat vleziger structuur aangeven, vries de plakken dan een nachtje in. Seitan heeft een veel langere tijd nodig (een uur of 12) om marinade op te nemen dan tofu en tempeh (1 tot 2 uur)

Recepten voor vegetariers

Er zijn echt heel erg veel barbecue recepten voor vegetariers. Wij zullen regelmatig nieuwe en naar ons oordeel lekkere recepten blijven plaatsen, een barbecue moet een feestje voor iedereen zijn. Heb je zelf een leuk idee voor een recept, dan horen we het graag van je.

We wensen je veel succes maar vooral veel plezier bij het voorbereiden van jouw barbecue met vegetarische gasten.

recepten voor de vegetarische barbecue

Gearchiveerd onder:

, ,

Sommige links in dit bericht zijn affiliate links. Als je erop klikt om een ​​aankoop te doen, verdienen wij een commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel, like of reageer

BBQ-heldenDeze BBQ-Helden zijn Harco en Erik. En wij gaan ervoor zorgen dat jij met meer zelfvertrouwen achter de barbecue staat.

Meer over ons

Vuur en Rook